2023-11-12

Krisen kommer – är du förberedd?

Har du koll på hur du klarar dig i en vecka om elen försvinner?

Långvariga elavbrott – och utan el inget vatten ur kranarna, det blir problem att hålla bostaden varm, spisen går inte att använda, En studie av Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) visade att vi klarar av självförsörjning i högst ett dygn utan el – och vi förväntas klara oss i en vecka utan samhällets hjälp vid ett strömavbrott… Och de väderberoende elavbrotten förväntas att öka med anledning av klimatförändringarna.

Vad händer i världen?

Världshändelserna de senaste åren har banat väg för riskkommunikationen och engagerat många människor att exempelvis hemberedskap, lyfter en engagerad Hans Granquist från Civilförsvarsförbundet. 

Sveriges Civilförsvarsförbund är en ideell frivilligorganisation och arbetar för ett säkrare och tryggare Sverige i alla lägen. 

Värdefulla kunskaper

Kunskaper om samhällets sårbarhet och behovet av en personlig beredskap är viktig, och med kostnadsfria kurser till föreningar av alla de slag erhåller deltagarna värdefulla kunskaper i krisberedskap och HLR plus hjärtstartare och Första hjälpen, fortsätter en nöjd Hans. 

De flesta föreningar och organisationer som jag träffar är i ärlighetens namn till en början mest intresserad av HLR-passet, skrattar Hans, men de upplever i slutändan att passet med krisberedskap är väl så betydelsefull som HLR/Första Hjälpen.

Hör av er

Hans Granquist uppmanar alla föreningar att höra av sig; det går säkert att hitta datum och tid som passar just er förening. Detta upplägg av kursen har MSB och Civilförsvarsförbundet gjort för att så effektivt som möjligt nå ut till föreningar och dess medlemmar med kunskaper i krisberedskap, och därför erbjuds att HLR-biten kan ingå kostnadsfritt.


Länkar till mer om beredskap

www.lrf.se/sakomraden/beredskap/ 

www.bygdegardarna.se/nyheter/stort-fokus-pa-beredskap/ 

www.bygdegardarna.se/foreningsarbete/utbildning-och-konferens/beredskap-bygdegarden-ett-nav-vid-kris/ 


Studieunderlag

Beredskap studiecirkel Hämta pdf

Beredskap bygdegården Hämta pdf

Beredskapsplan Bygdegårdarnas riksförbund Hämta pdf


Erbjudande för föreningar: Krisberedskap och HLR/Första hjälpen 

Tidsåtgång för en kurs: ca 4 tim inkl fikapaus (Krisberedskap 1 tim, HLR/Första Hjälpen 3 tim) 

Kostnadsfritt (gäller inom alla SV Västs 19 kommuner). 

Lokalkrav: dataprojektor och högtalare  

Antal deltagare: 10 - 15 personer  

(Går även att få föreläsning om Krisberedskap (1-2 timmar).) 

Utbildare: Hans Granquist telefon: 0707-593972, e-post hans.granquist@telia.com 

Boka via närmaste SV-expedition eller direkt av utbildaren