2023-12-14

Skogsträdgårdsodling – en del av framtidens hållbara samhälle!

– en del av framtidens hållbara samhälle!

Med en allt större medvetenhet om klimatförändringar och vårt individuella ansvar för närmiljön, bjöd vi in den erfarna och välrenommerade Sofia Martinell-Funch till en inspirerande föreläsning om Skogsträdgårdsodling.


Sofia, har skogsträdgårdsodlat på sin gård i Värmland som i över ett decennium och hon delade generöst med sig av den kunskap hon byggt upp under föreläsningen. Hon belyste vikten av hållbar odling, inte bara för att maximera avkastningen utan främst för att skapa en hållbar framtid. Skogsträdgårdsodling framstår som en lovande väg att uppnå våra nationella klimatmål. Enligt RISE (Stockholm Resilient Center) står vi inför en akut miljökris där biologisk mångfald förloras i en oroväckande takt. Skogsträdgårdsodling och samplanteringar minskar behovet av insektsmedel. De motverkar jorderosion och främjar nationell självförsörjning vilket i sin tur ger ökad biologisk mångfald.


I korthet innebär skogsträdgårdsodling att olika växttyper samplanteras, vilket gynnar jordens struktur genom de olika rötternas varierande djup. Resultatet är en förlängd skördesäsong och minskad sårbarhet inför väderlekens nycker. Åhörare från Mellerud, Bengtsfors och Uddevalla samlades på Sofias föreläsning och intresset var stort. Frågor kretsade kring möjliga omställningsstöd och hur man kan fördjupa sina kunskaper. Sofia delade med sig av information om utbildningar inom skogsträdgårdsodling och hade med sig inspirerande böcker och broschyrer.


Föreläsningen var en integrerad del av Hållbarhetsveckan, ett samarbete mellan SV Färgelanda/Bengtsfors/Dals-Ed/Mellerud och Dalslands Folkhögskola. För de som önskar fortsätta utforska ämnet kan föreläsningen förhoppningsvis vara startskottet för fördjupande studiecirklar.

Vill du arrangera en liknande föreläsning i din kommun? Kontakta vast@sv.se.