2023-12-12

Sommarteater på Slussen

En föreställning som bygger på Slussens lokalhistoriska perspektiv.

Nu laddar Slussens teatersällskap och SV Väst på Orust för årets sommarteater. Det blir en variant av förra sommarens succé Dans på Slussens brygga. Några nya medlemmar från föreningen har tagit över roller och mindre justeringar är gjorda i manuset. Det är en föreställning som bygger på Slussens lokalhistoriska perspektiv och lyfter bland annat frågeställningar kring kultur, demokrati, tillhörighet och gemenskap. Pjäsen utspelar sig en sensommardag 1964. Scenen är en del av hamnen med Hamnmagasinet som fond. En vacker träbåt kommer åkande över vattnet och blir en del av föreställningen. I en flådig raggarbil sitter sextiotalsraggare i snyggaste utstyrseln och levande musik förhöjer stämningen.


Som verksahetsutvecklare på SV Väst tycker jag att Slussens teatersällskap är en väldigt rolig förening att samarbeta med. Det är en relativt nybildad förening där engagemanget är stort och kreativiteten sprudlar. Där finns många aktiva personer. De lär sig om allt från arrangörskap till skådespeleri och rekvisita.

Under våren har studiecirklar och workshops hållits i bland annat röstträning, impro-teater och tangoteater. Tillsammans med Orust teaterförening har de satt upp Strindberg-föreställningar och föreningen tog även aktiv del i att arrangera Slussen till Ukraina, en stödkonsert genomförd av ett stort antal musiker med anknytning till Slussen. En del av aktiviteterna har fungerat som förberedelser för sommarteatern.


− Man skapar verkligen gemenskap och glädje hos dem som deltar i cirklar och föreställningar. Under cirklarna byggs relationer som finns kvar in i vintermörkret sedan, säger föreningens ordförande Catherine Gillo Nilsson.

Efter var och en av de fyra föreställningarna tidigt i augusti blir det underhållning i hamnmagasinet. Tre kvällar med musik och en kväll som handlar om båtbyggaren Gunnar Johansson. Själva teatern är gratis och utan föranmälan. De som strosar förbi för att ta sig ett dopp kan stanna till och slå sig ner i publiken.

− Det handlar om engagemang bland alla som medverkar, publikens härliga reaktioner och det lilla samhället som lever upp ännu mer under några dagar. Hela omgivningen blir lite magisk. Det är Slussen i sig men platsen får lite extra kulturglans under några dagar, säger Christer Karlsson från Slussens teatersällskap.