2024-02-29

Tillsammans mot ensamhet – initiativ till IOP?

Ofrivillig ensamhet är en plågsam känsla som kan vara förlamande och nästan omöjlig att ta sig ur.

Ensamhet är en stor bov när det gäller folkhälsan. Generellt är den ofrivilliga ensamheten störst bland unga, unga vuxna och bland personer som är över 75 år. Att förebygga och motverka ofrivillig ensamhet är viktigt eftersom den typen av ensamhet har en negativ påverkan på både den fysiska och psykiska hälsan. Ofrivillig ensamhet är en plågsam känsla som kan vara förlamande och nästan omöjlig att ta sig ur, men här kan civilsamhället vara en fantastisk motkraft att räkna med!

SV erbjuder exempelvis studiecirklar där en möts kring ett intresse, delar glädjen i att skapa eller lära sig något helt nytt. Det finns även tillfällen att mötas i stödgrupper där det kan vara fint att till exempel dela upplevelsen med andra som gått igenom något liknande. Och i Lysekil har SV Väst startat ett s.k. IOP (Idéburet Offentligt Partnerskap), en mötesplats vid namn 59:an.


Men vi vill göra mer! Och gärna tillsammans med er.

Vi vet att ni – våra lokala samarbetsorganisationer – har gjort många fina insatser. Bygdegårdar som har erbjudit soppluncher. Anhörigföreningar har anordnat bingo och SPF-föreningar promenader. Vi skulle vilja samordna allas erfarenheter för att kunna erbjuda våra 19 kommuner bästa möjliga IOP-initiativ.

Gör så här:

Skriv bara rakt upp och ner vad ni haft för verksamheter och vilka erfarenheter ni dragit, både plus och minus.

Enklast för er är om ni som sökt externa medel från exempelvis Socialstyrelsen helt enkelt skickar in er slutrapport till oss.

Ni skickar materialet till vast@sv.se.