2024-06-10

Traktormuseum i Dalsland

Bygdens samlingsplats och stolthet!

Traktorklubben Dotorp har under många år haft ett givande samarbete med SV Väst. Föreningen driver bland annat Dalslands Traktormuseum som ligger mellan Brålanda och Mellerud. Förra året belönades de med kommunens kulturpris på 5000 konor för sin verksamhet och engagemang för bygden.  Traktormuseet har blivit en turistattraktion och en samlingsplats genom åren.


Ordföranden Karl-Erik Svensson säger: 

−Det bästa med vår förening är att vi har så himla roligt och det är lätt att få tag på folk som vill delta.  


Studiecirklarna som klubben arrangerar är öppna för vem som helst att delta i och då kommer även yngre personer som vill lära av den samlade kunskap som finns inom Dotorps Traktorklubb. De flesta medlemmarna i föreningen är dock pensionärer med ett långt yrkesliv bakom sig. Här i Dotorps Traktorklubb hittar de en ny gemenskap och det blir också en lättare övergång till livet som pensionär.  


−Många har anknytning till lantbruket och är vana att ta egna initiativ och lösa problem, säger Karl-Erik. 


Det är dock inte bara personer med intresse för lantbruk och motorer som är med i föreningen. 

−Vi har pensionerade yrkesmän från alla yrkesgrupper, och alla lär av varandra, säger Kurt Persson. 


Under våren har de, förutom flera cirklar kopplade till traktorer och lantbruksmaskiner, även haft en snickericirkel. Med hjälp av pengar från bland annat kommunen, bygger en handikapptoalett i museet. Ledaren Morgan Lundqvist har drivit egen firma inom byggsektorn under många år. 


Föreningen håller även på att skapa ett bibliotek för litteratur som har koppling till lantbrukets historia och till gamla traktorer. Biblioteket bygger på gåvor och de tar tacksamt emot litteratur kopplat till lantbruk, jordbruk och traktorer.


Gå till föreningens museisida