2024-05-15

Världsstickardagen

Ta med ditt handarbete till en offentlig plats, duka upp med kaffe och kaka och vi kan lova att du får en och annan fråga från nyfikna förbipasserade.

World Wide Knit in Public Day (WWKIP) är ett fantastiskt exempel på folkbildning inom hantverk som sprids över hela världen. Initiativet startades 2005 av Danielle Landes med syftet att skapa möjligheter för människor att träffas, knyta nya kontakter och visa upp sitt hantverk. Det första året samlades 25 stickgrupper på olika platser. Sedan dess har det växt exponentiellt, och från och med 2011 har det danska Astrid Salling från Köpenhamn tagit över organisationen.


Tanken bakom WWKIP är enkel men kraftfull: att uppmuntra människor att sticka eller utföra annat hantverk på offentliga platser, som parker eller torg, och på så sätt synliggöra och lyfta fram hantverket. Det är inte bara en chans att visa upp sitt eget arbete utan också att inspirera och locka andra att delta. Det är ett tillfälle att dela passionen för handarbete och kanske till och med lära någon ny färdighet, som att fingervirka, som skedde under ett års evenemang i Lysekil, berättar verksamhetsutvecklare Annie Pettersson, SV Väst.


Det är inte bara en lokal företeelse; WWKIP har blivit en global rörelse. Varje år, den andra lördagen i juni, samlas människor över hela världen på över tusen platser i över femtio länder för att delta i gemensamma stick- och hantverksevenemang.


Att delta är enkelt. Man tar med sitt handarbete och sätter sig på en offentlig plats, förberedd med en kanna kaffe och något bakat, redo att träffa andra entusiaster och nyfikna människor. Trots att vädret kan vara oberäkneligt är entusiasmen och gemenskapen alltid närvarande. För många är WWKIP en årlig tradition som har blivit en del av deras lokala gemenskap, som i Lysekil där evenemanget har hållits i över ett decennium. I år kan du träffa andra stickentusiaster som samlas i Lysekils stadspark kl. 13:00 - 15:00. Alla är hjärtligt välkomna.


Genom att engagera sig i WWKIP, oavsett om det är genom att delta i evenemanget eller genom att arrangera det på sin egen ort, bidrar människor till att sprida glädjen och skönheten i handarbete samtidigt som de skapar möjligheter för gemenskap och lärande. Det är folkbildning i dess mest inspirerande och praktiska form.


Vill du starta en studiecirkel i hantverk tillsammans med andra hantverksintresserade?

Kontakta ditt lokala kontor, kontaktuppgifter hittar du här