Börja enkelt

Börja enkelt! Det är Adam Algotssons tips till dem som ska börja med graffitimålning. Han är konstnär på heltid och lever för sin konst. För att dela med sig av sina kunskaper leder Adam studiecirklar i graffiti hos SV Sjuhärad.

- Jag har målat i nio år och lett cirklar de senast åren. Platserna varierar, det har varit cirklar både i Borås och på andra orter i området. Mest lockar det ungdomar men även äldre vill lära sig måla graffiti, säger Adam, som är 23 år och bosatt i Borås.

- De flesta vill gå  ”all in”, fortsätter Adam, det vill säga gå från skiss till att börja spraya. Att skissa först är otroligt viktigt. Det krävs mycket övning för att hitta sin egen stil.


Ett bra sätt att börja på är att gå i en cirkel och få råd och tips av någon som har hållit på ett tag. - För mig har det tagit tusentals timmar med övning. Nu målar jag fasader, tavlor, möbler – ja, det mesta som går att måla på – och har utställningar. Fram till maj visas en utställning på Rydals museum i Marks kommun. Den heter Trying to Burn.
 

Adam brinner för graffiti. Han syns när han kommer i sin firmabil på väg till nya uppdrag. Hans artistnamn är också Appear – synas. - Så råden till alla nybörjare är: Lär dig skissa noga, ge inte upp även om resultatet i början inte är det du förväntat dig. Ta lärdom av andra.

Till hösten planerar Adam ett större projekt på en skola i samarbete med SV. Då blir det  heldagar med eleverna.

 

 

Text: Mats Nilsson. Bild: Ildiko Dezsy