Glöd, texter och viljan att dela med sig

Vad får dina ord att glöda? Den frågan brukar Victor Estby ställa till sina kursdeltagare. Läs och skriv mycket, är ett annat av hans bästa tips till dem som vill utveckla sitt skrivande.

Victor Estby har en bred erfarenhet av skrivande. Redaktör, författare, journalist och handledare är några av titlarna han skulle kunna sätta på visitkortet. Dessutom leder han kurser och studiecirklar hos Studieförbundet Vuxenskolan.

- Det som driver mig när jag leder kurser och studiecirklar är att dela med mig av det jag lärt mig under drygt femton år som skrivhandledare, författare, journalist, redaktör och lektör. Dessutom lär jag mig saker av mina deltagare. Studieförbunden har den fina folkbildande cirkeltanken, där både ledaren och deltagarna bidrar, säger Victor Estby.
 

Victor ser ofta hur hans deltagare utvecklas i både läsande och skrivande. - Varje gång en kursdeltagare lär sig något och sedan använder sig av det blir jag berörd. Då har jag och hen åstadkommit något som gjort världen lite bättre.
 

Vilket är ditt bästa tips till personer som vill utveckla sitt skrivande? 

- Fundera på vad just du kan berätta, eller vad du skulle vilja skriva om. Vad får dina ord att glöda? Vad vill du berätta om så pass mycket att du vill ta den tid och möda som krävs för att arbeta fram en bra text? Läs mycket och skriv mycket är ett annat tips, säger Victor.
 

Artiklar, dagsverser och ungdomsböcker är några texter som finns på din meritlista. Berätta mer!

- Ja, jag har skrivit många sorters texter. Dagsverser har jag publicerat över tusen stycken i olika tidningar under snart tjugo år. Jag har gett ut ungdomsböcker och varit redaktör för en rad antologier. Den senaste är en novellantologi, där jag både var redaktör och medverkande författare.
 

Vad har du på gång framöver?

- Nuförtiden skriver jag mer texter för vuxna läsare. I höst kommer min andra bok på Karnstedts förlag. Den består av mina bästa dagsverser från de fyra senaste åren och en samling noveller. Victor skriver också sångtexter och limerickar. - Flera av mina sångtexter finns insjungna, en rad finns anmälda hos STIM, någon finns på Spotify. Limerickar har jag skrivit hundratals. Dem brukar jag läsa upp när jag framträder, ofta med min fru som är sångerska, avslutar Victor.
 

Victors kurser finns hos Studieförbundet Vuxenskolan i Stockholm.