Samarbete på italienska

Lärande genom samarbete och bra återkoppling mellan ledare och deltagare. Det är några av byggstenarna när man lär sig italienska.

Massimo Cingolani leder tre studiecirklar i italienska per vecka i Partille och Göteborg. 
 

- Det bästa sättet att komma igång är att inte vara blyg och att våga prata. Jag kom till Sverige för två år sedan och pratar så mycket svenska jag kan. Det är samma sak med italienska.

Massimo har både nybörjar- och fortsättningscirklar i italienska. När han kom till Sverige fick han genom en annan studiecirkelledare kontakt med SV. Han tränar mycket på svenska språket hemma med sin flickvän Diana, som är aktiv i SV i Lerum.

- Det finns ett stort intresse för det italienska språket, berättar Massimo. Det kommer några nya deltagare varje termin. - Flera av dem som går i studiecirklarna hos mig reser ofta till Italien och vill bli mer delaktiga i kulturen, matlagningen och det italienska samhället.
 

Hur börjar det? 

- Vi startar cirklarna med att prata svenska så att vi får en bra relation till varandra. - Vartefter byter vi ut de svenska orden mot italienska. Jag lägger in lite grammatik då och då så att det blir hela meningar.

Efter den tredje lektionen kan de föra enklare samtal med varandra på italienska. - Jag gillar det sätt att lära ut på som SV tillämpar. Det är lärande genom samarbete och att ha en bra återkoppling mellan ledare och deltagare.

Massimo är utbildad lärare. Han kom från Italien till Sverige för två år sedan för att söka jobb. Nu väntar han på sin svenska lärarlegitimation och vikarierar under tiden som lärare på gymnasie- och grundskolenivå i Göteborg.

 

Text: Mats Nilsson