Digitala verktyg

Här har vi samlat ett antal verktyg man kan använda för att gå över till digital folkbildning. 

Vår lärplattform Learnify

Vill du ha en digital samlingsplats för din cirkel finns Learnify, där du kan skapa en grupp, samla länkar och dokument och skapa ditt egna digitala studiematerial.

I Studieplatsen har nu möjligheten att aktivera ett webbmöte automatiskt via tjänsten Jitsi Meet med ett klick. En stor fördel med Learnify är att den är kopplad till studieförbundens rapporteringsverktyg direkt och därför är enkel att komma igång med!

Tips på digitala verktyg att använda i din cirkel

WhatsApp Passar utmärkt för digitala nybörjare

WhatsApp utgår från endast från ditt telefonnummer. Du ladda ner appen på din telefon och kan sedan om du vill koppla ihop telefonen med datorn. 

På länken läs mer finns en populär och bra guide till att använda Whatsapp.

VoteIT - Verktyg för digitala årsmöten

I VoteIT kan mötesdeltagare lägga förslag, diskutera, fatta beslut. Mötet kan ske helt online eller i kombination med fysiskt möte där deltagarna träffas och använder VoteIT för att fatta beslut. VoteIT är i alla delar fri och öppen programvara och omhändertas av den ideella föreningen VoteIT.

Jitsi Meet

Säkra och helt kostnadsfria videokonferenser. Jitsi Meet är en helt krypterad, open source videokonferenslösning, som du kan använda obegränsat utan kostnad – inte ens ett användarkonto behövs. 

Microsoft Teams

Gratis tjänst för webbmöten, skärmdelning, chattfunktion, dokumentdelning och samarbete. Kräver registrering av konto för användaren men ej för deltagarna. För mobiler och surfplattor krävs nedladdning av appen.

Skype

Programvara och app för webbmöten, skärmdelning, chattfunktion, dokumentdelning och inspelning av samtal. Upp till 50 deltagare. Man kan välja att skapa ett gratiskonto och att man ladda ner programvara/app, men annars går det bra att endast skapa ett digitalt rum direkt och dela länken med deltagarna. 

Zoom

Med Zoom kan du både prata och se den du pratar med. Tjänsten går att använda på smarttelefon, surfplatta eller dator. Zoom går att ladda ner som app eller använda direkt i webbläsare.

Google meet

Gratis tjänst för webbmöten om du har ett gmail-konto. Skärmdelning, chattfunktion, och dokumentdelning.

Facebook och messenger

Kan användas i en kombination av en privat grupp t.ex. livesändningar. En livesändning i en Facebookgrupp kan bara ses av medlemmarna i den gruppen. Sändningen kan också ses i efterhand. Fri programvara för videoinspelning och direktsändning, där ledaren kan streama sin skärm. Kräver Facebook-konto.

Kontakta din lokala avdelning för att få veta mer hur vi kan hjälpa till!