Föreningslivets utvecklingskraft

Studieförbundet Vuxenskolan är drivande för att möta föreningslivets behov av bildningsaktiviteter och ledarskap för föreningens och lokala samhällets utveckling.

Vi finns i hela landet och har en lång tradition av hållbar lokal utveckling.

Föreningserbjudande för er

 • Utbildning för valberedare

  SV bjuder in till en utbildningsdag för att utveckla och stärka det strategiska valberedningsarbetet.

  Läs mer
 • Föreningsutveckling

  Behöver ni en utbildning för styrelsen, ordförande, stöd med processledning eller för att utveckla verksamheten? Allt ni behöver...

  Läs mer
 • Pedagogiska metoder

  Hur du planerar och genomför studiecirklarna, var ni befinner er, hur det är möblerat och vilka metoder och övningar du använder är...

  Läs mer
 • Digital pedagogik

  Vi hjälper till att ta fram den bästa mixen för lärande! En kombination av fysiska möten - digitalt lärande och möjligheter för...

  Läs mer
 • Föreningsmallar

  Vi underlättar för er förening genom att vi tagit fram en serie mallar med "allt du behöver för ett effektivare föreningsarbete". Ordning...

  Läs mer
 • Läs mer

Följ föreningsåret

De flesta föreningar följer ett förutbestämt mönster under året och föreningens årshjul startar med årsmöte, eller stämma som en del föreningar kallar det. 

Läs mer om föreningsåret och ladda ner mallar för årsmötet. 

Läs mer

Våra samverkande föreningar

En mycket stor del av vår verksamhet genomförs tillsammans med våra föreningar och organisationer. Vi möter föreningslivets behov av bildningsaktiviteter för ledarskap och det lokala samhällets utveckling. 

SVs grundorganisationer är Centerpartiet, Liberalerna och Lantbrukarnas Riksförbund (LRF). Utöver dessa finns flera organisationer som är medlemmar i SV och ytterligare andra som har ett rikstäckande samverkansavtal med SV. 

Vi samarbetar också lokalt med ett stort antal organisationer och föreningar.

Kolla in vilka

Guide för att starta en förening

En förening består av ett antal människor som delar en idé eller en vision. Det kan vara något ni vill göra, eller kanske något ni vill undvika att göra. I Sverige har vi historiskt sett använt oss av föreningsliknande arbetsformer, och det demokratiska hantverk som vuxit ur föreningsrörelsen är en grund för vårt politiska system.

Vill ni starta en ny förening, så har vi tagit fram en checklista med allt du behöver veta och alla dokument ni behöver för att starta. Ta gärna kontakt med oss på SV om ni vill ha stöd för att starta er förening. 

Läs mer