Filosofi - Vi läser texter av Søren Kierkegaard

Om kursen


Filosofi - Vi läser texter av Søren Kierkegaard

Innehåll
I denna studiecirkel kommer vi att göra in djupdykning ner i existensfilosofin hos Søren Kierkegaard, med fokus på texter från hans verk, inklusive den berömda skriften Antingen eller. Vi kommer att fördjupa oss i Kierkegaards syn på existensen, individens val och det existentiella ångestbegreppet, samt undersöka hur dessa idéer formar hans filosofi. Vi analyserar även Kierkegaards tankevärld och dess inflytande på samtida filosofi och samhälle, inklusive hans syn på tro, kärlek och moral.
Vi kommer att kunna glädjas av inkluderande samtal, där alla perspektiv välkomnas och respekteras. Genom en dynamisk blandning av interaktivt lärande och öppna diskussioner kommer vi att sträva efter en meningsfull och givande behållning för alla deltagare, något som även ligger i linje med Kierkegaards filosofi.

Vi hoppas att den här cirkeln leder till att vi får en djupare förståelse för livets mening och innehåll och hur man kan förhålla sig till existentiella frågor. Alla bör kunna bli bättre på att ifrågasätta och utmana det etablerade, både när det gäller uppfattningar om sanningen och moraliska normer. Genom att studera Kierkegaards filosofi kan vi utveckla vår insikt i vad det innebär att leva ett autentiskt liv och hur man kan sträva efter att bli mer autentisk som människa.

Anmäl dig nu för att vara en del av denna givande genomlysning av en av de mest inflytelserika filosoferna genom tiderna.

Inga förkunskaper krävs.

Material
Beställ boken ”Søren Kierkegaard i urval” av Lars Göransson. Den finns på antikvariat på internet, som exempelvis Bokbörsen och Antikvariat.net Går även att beställa på bibliotek. Överkurs: Den som vill kan köpa eller låna även ”Antingen eller” (första bandet eller båda!) eller ”Fruktan och bävan”, så får vi en ännu bredare diskussion. Båda finns att köpa från Nimrods förlag.

Ledare Mårten Hemström
Är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och filosofi på Grillska gymnasiet i Västerås. I Sala är han politiskt engagerad inom Liberalerna, och hör hemma inom den liberala idétraditionen och brinner särskilt för skolfrågor. Mårten gör gärna djupdykningar i olika språk, religioner och teorier. Därför behöver han även löpningen för att koppla bort hjärnan.

Planerade träffar, onsdagar.

v. 34, den 21 aug: Avsnitt 1
v. 36, den 4 sept: Avsnitt 2
v. 38, den 18 sep: Avsnitt 3
v. 40, den 2 okt: Avsnitt 4
v. 42, den 16 okt: Avsnitt 5
v. 43, den 23 okt: Avsnitt 6
v. 45, den 6 nov: Avsnitt 7
v. 47, den 20 nov: Avsnitt 8
v. 49, den 4 dec: Avsnitt 9
v. 51, den 18 dec: Avsnitt 10

Varmt välkommen!

MEDTAG

ENKÄT
Du kommer i slutet av kursen att få en webbenkät via mail. Vi är tacksamma om du tar dig tid att svara på webbenkäten. Den ger oss underlag för att förbättra vår verksamhet. Tack på förhand.

VILLKOR
I samband med att du anmäler dig till denna kurs/föreläsning så godkänner du våra anmälningsvillkor och personuppgiftshantering.
LÄS MER HÄR

Startdatum:

2024-08-21

Tid:

18:30 - 20:30

Antal tillfällen:

10

Veckodag:

Ons

Lediga platser:

Arrangemangsnr:

73148

Plats:

Studieförbundet Vuxenskolan Sala Kålgårdsgatan 22 73331 Sala

Kostnadsfri

Hitta hit

Har du några frågor?

Kontakta SV Västmanland