Hundliv steg 1: Bygg kontakten med din hund

Information

Är du ny som hundägare? Eller van husse/matte, men intresserad av att fördjupa kontakten med din hund? Välkommen till en spännande resa djupt in i hundens psyke!

KURSINNEHÅLL
Denna kurs utgår från principen: Ju bättre kontakt du har med din hund, desto härligare blir vardagen för er båda.

Kursen innehåller både teori och praktik med målet att du ska kunna etablera en fantastisk hundkontakt och få verktyg för att fortsätta arbeta med detta även efter kursens slut. Genom praktiska övningar och diskussioner utforskar vi inlärningstekniker och strategier för att förstå och forma din hunds beteende positivt

Vi går igenom olika aspekter av inlärningsprocessen, såsom friord och pauser, för att hjälpa dig förstå hur din hund tar till sig ny information och maximera er kommunikationseffektivitet.

Vi fokuserar också på praktiska tekniker för att lära din hund viktiga färdigheter, såsom att säga "nej", använda byteshandel och behålla lugnet vid distraktioner. Genom att identifiera övningar och strategier lägger vi grunden för framtida framsteg och en ännu starkare och mer harmonisk relation.


KURSLITTERATUR INGÅR
Charlotte Swansteins senaste bok Hundliv (utkommer under sommaren 2024) ingår som kursmaterial i e-boksformat. Under kursens gång kommer vi tillsammans utforska utvalda delar av boken. När kursen når sitt slut och du har haft tillfälle att arbeta med Charlotte och de andra kursdeltagarna blir hela boken din. Efter er gemensamma tid kommer du att vara redo att självständigt utforska och fördjupa dig i bokens större resonemang och de kunskaper den bjuder på.


DATUM FÖR TRÄFFARNA
Vi träffas online varannan vecka med start söndag 1 september, totalt 7 gånger på ojämna veckor. Varje träff är 2x45 minuter med 15 minuters paus i mitten. Du får övningsuppgifter att utföra tillsammans med din hund mellan träffarna. Vid två tillfällen kommer du att filma övningsuppgiften (eller be någon annan filma er) och dela detta med gruppen.


FÖRKUNSKAP
Kursen kräver ingen särskild förkunskap – välkommen oavsett om du är van hundägare eller precis lärt känna din första valp. Grundläggande teknikvana är en fördel för att göra onlinemötena och filmläxorna så smidiga som möjligt.


VAD ÄR EN STUDIECIRKEL?
Denna grupp är en studiecirkel, vilket betyder att deltagarna är med och utformar innehållet och fortsätter att delta aktivt. Cirkelledaren erbjuder en grundplanering och sedan är deltagarna med och tycker till. Vi delar gärna våra frågor i gruppen och lär oss genom att hjälpa varandra.


ONLINEKURS – HUR FUNKAR DET?
Eftersom kursen ges online har du möjlighet att delta var du än bor! Vi träffas på Zoom, vilket är gratis för dig som deltar. Du får en möteslänk via e-post och behöver inte ladda ner någonting.

Vid två tillfällen under kursen kommer du att få en hemläxa i form av praktiska övningar att genomföra tillsammans med din hund. Dessa övningar skall du filma och skicka in så att ni kan analysera dem tillsammans.

Du behöver följande utrustning till kursen:
• En dator eller surfplatta för att delta i Zoommötena. Du behöver en enhet med större skärm, eftersom vi kommer att titta på filmklipp och bilder för att lära oss att läsa av hundarnas kroppsspråk. Detta är svårt att se på en liten telefon.
• En ostörd plats för att delta i mötet. Hemläxor görs tillsammans med din hund, men hunden deltar inte vid onlinemötet.
• Ett headset eller hörlurar med mikrofon till mötena.
• En mobiltelefon för att filma två hemläxor och dela filmen med gruppen. Vid ett tillfälle vill vi se både dig och hunden i bild och du kommer då behöva be någon annan att filma er.


OM HUNDLIV
Hundliv är SV:s hundskola tillsammans med Charlotte Swanstein. Steg 1 kommer hösten 2024, övriga steg följer under 2025. Hundskolan omfattar tre kurser och utnyttjar möjligheten att träffas både digitalt och fysiskt. De fysiska träffarna kan äga rum på olika platser i landet beroende på var deltagarna är bosatta.

Hundliv steg 1 – Bygg kontakten med din hund. (Onlinekurs, inga fysiska träffar.)

Hundliv steg 2 – Vardagslivet: Utvecklingen fortsätter.
I detta steg fokuserar vi på att din hund ska bli trygg och verksam i din vardag. Vi utforskar vilka strategier du skall använda vid distraktionsfyllda situationer som restuarangbesök, vistelse på campingplats, ridlektioner, promenader på gågatan eller besök i klädaffären, allt utifrån deltagarnas önskemål och behov. Denna hybridkurs kombinerar både onlineträffar och fysiska träffar.

Hundliv steg 3 – Hunden som specialist.
I detta avancerade steg lär du dig att träna din hund till att bli expert inom ett specifikt område. Du väljer själv vilket specialområde du och din hund skall jobba med. Även familjehundar kan tränas till en mängd olika "yrken" såsom kantarellsökare, brandvarningshund, eftersökshund eller Sos-hund (service- och signalhund).


KURSLEDARE
Kursledare Charlotte Swanstein har arbetat som hundpsykolog sedan 1993. Hon har bland annat hållit mängder av hundkurser, startat Örkelljunga hundgymnasium, svarat på lyssnarfrågor i radio, skrivit ett flertal hundböcker och hållit oräkneliga föreläsningar. Läs mer om Charlotte på hennes hemsida:

Startdatum:

2024-09-01

Tid:

16:30 - 18:15

Antal tillfällen:

7

Veckodag:

Sön

Lediga platser:

Arrangemangsnr:

14980

Plats:

Distans

2 300 SEK