Jägarexamen

Information

Har du ett intresse för djur, natur och jakt så kanske en jägarexamen hägrar. Du som skall jaga i Sverige behöver ha kunskap om mycket mer än bara att skjuta prick. Du behöver ha kunskap om till exempel djur och natur, viltvård, jaktformer, jakthundar, vapenhantering och självklart själva skyttet. Du måste också veta vilka bestämmelser som reglerar jakten.

Kursinnehåll
Att ta jägarexamen är ett första steg för dig som vill börja jaga. Du kommer lära dig mycket om artkännedom, vapen och ammunition, ekologi, lagar och regler, hundar, eftersök, etik och moral med mera.

En godkänd jägarexamen krävs för att kunna bli beviljad licens för jaktvapen (licensansökan görs hos Polisen). Har du blivit beviljad licens för jaktvapen så har du också möjlighet att träna med ett sådant vapen.

En komplett jägarexamen består av ett teoretiskt prov och tre praktiska delprov (hagelgevärsprov, grundprov kulgevär samt högviltprov för kulgevär). En komplett examen ger behörighet för samtliga, för jakt i Sverige, godkända vapentyper.

Det finns ingen nedre åldersgräns för att få ta en jägarexamen. Man måste dock ha de fysiska förutsättningarna för att kunna hantera vapen på ett säkert sätt för att få göra de praktiska delproven. Däremot måste man vara 18 år fyllda för att söka vapenlicens.

Kursplan
Kursen är i två delar, en teoretisk och en praktiskt del. De avslutas med teoriprov respektive skytteprov. Totalt omfattar teorikursen 15 tillfällen (kväll) och den praktiska delen sker under 3,5 heldagar. Information om den praktiska delen får du under teoridelen. Kursavgift på den praktiska delen tillkommer.

Studiematerial
Vi använder boken Din väg till jägarexamen. Kostnad för boken är 500 kr. Den avgiften tillkommer utöver deltagaravgiften.

Vi samarbetar med Jägarnas Riksförbunds lokalavdelning i Uddevalla där du som deltagare i kursen har möjlighet att bli medlem och då erhålla en rabatt på 10% på deltagaravgiften. Detta får du mera information om vid cirkelstart.

Cirkelledare
Cirkeln leds av Mikael Olsson. Mikael är en erfaren och engagerad jägare med många års erfarenhet av att leda studiecirklar inom jakt.

Bra att veta
Det som tillkommer är:
• Teoretisk provavgift
• Uppskjutning

Anmälningsinformation
Studiecirkeln startar vid 10 anmälda deltagare.
Om inget datum är utsatt startar kursen så fort vi har tillräckligt många anmälda.
Anges datum är detta preliminärt och kan bli framflyttat om vi behöver få in fler anmälningar.
Observera att vi regelrätt inte skickar någon bekräftelse på anmälan via e-post direkt efter anmälan, annat än det autosvar du får om att din anmälan är skickad.
Vi skickar kallelse/faktura 1-2 veckor innan kursstart.

Cirkeln arrangeras i samarbete med
Jägarnas riksförbund lokalavdelning Uddevalla.

Vad är en studiecirkel?
Studiecirkeln har en speciell pedagogisk form. I en studiecirkel träffas deltagare i små grupper för att lära sig något tillsammans. Grunden är det egna intressen och den fria viljan. Hela gruppen, ledaren och deltagarna, bidrar med sin kunskap, sin nyfikenhet, sina erfarenheter och frågor för att påverka inriktning och resultat i studiecirkeln.

Startdatum:

2024-10-23

Tid:

18:15 - 21:00

Antal tillfällen:

15

Veckodag:

Ons

Lediga platser:

Arrangemangsnr:

97835

Plats:

Samneröds skjutbanor Samnerödsvägen 115 45132 Uddevalla

3 995 SEK

  • Kurspris

    3495 SEK

  • Materialkostnad

    500 SEK

Hitta hit

Har du några frågor?

Kontakta SV Väst