Jägarexamen - Teori

Information

Teori start hösten så att man är klar för teoriprov våren 2025 och efterföljande studiecirkel i Skytte.
OBS! Separata studiecirklar med separata deltagaravgifter!

Jägarexamen - Teoridel

I denna cirkel får du all nödvändig kunskap du behöver för att bli en kunnig och ansvarsfull jägare. Du får lära dig grunderna i ekologi, artkännedom om våra vilda djur, viltvård, viltet efter skottet och mycket mer.

Cirkeln kan med fördel läsas av alla som är intresserade av natur och vilda djur, även om man inte planerar att bli jägare.

Kursinnehåll
Den som vill ha tillstånd att inneha jaktvapen ska kunna visa upp bevis på ett godkänt kompetensprov – jägarexamen. Syftet med jägarexamen är att varje jägare ska få grundläggande kunskaper om och intresse för viltvård och jaktteknik. Det krävs kunskaper om ekologi, biologi, viltvård, säkerhetsfrågor, skjutvapen och ammunition, jaktlagstiftning och annan lagstiftning av betydelse. Tanken är att jakten ska bli säker, ekologiskt anpassad och att viltet ska visas hänsyn. Jägarexamen ska främja en god jaktkultur.

Teorikursen omfattar 15 träffar och efter godkänt teoriprov startar våren 2024 studiecirkeln för skytte, denna omfattar upptill 8 träffar och de praktiska proven som består av tre olika delprov, hagelgevärsprov, grundprov/kulgevär och högviltprov/kulgevär.

Teoriprov
Efter avslutad teoricirkel erbjuds deltagarna att skriva teoriprov. Provet består av 70 flervalsfrågor som ska besvaras på 60 minuter och för att bli godkänd krävs minst 60 rätt. Provkostnad 500kr. Provet genomförs digitalt på surfplatta eller mobil. Ladda ner appen "Teoriprov för jägarexamen" i App Store eller Google Play före provtillfället och kontrollera att det fungerar. WiFi finns i provlokalen. När provet är godkänt registreras det på jagarregistret.naturvardsverket.se där du logga in med BankID. Ett godkänt teoriprov är giltigt utan tidsbegränsning.
Om du har läs- och skrivsvårigheter eller begränsade kunskaper i svenska språket, finns möjlighet till viss anpassning. Meddela cirkelledaren om behov finns i god tid före provtillfället.
(Vi reserverar oss för ev höjning av provkostnad)

Studiematerial
Jägarskolan, Svenska Jägarförbundets bokpaket 850kr, Deltagaravgift 2250kr, Totalt 3100kr + provkostnad och därefter skyttdelen som är en separat cirkel.
Vi beställer hem studiematerialet till första träffen! Portokostnad inräknad på studiematerialet. (Vi reserverar oss för ev prishöjningar)
Provkostnad för teoriprov tillkommer!
Meddela vid anmälan om du inte vill att vi beställer hem materialet till dig.

Cirkelledare Ulrika Kyrk
Ulrika har varit cirkelledare i flera år, och är mycket omtyckt av deltagarna.

Bra att veta
Möjlighet finns att i grupper åka till Vildmarkspartner i Brålanda för att skjuta i skyttesimulator, kostnad för detta betalas på plats.
Efter att "teoridelen" avslutats erbjuds "skyttedelen" som separat studiecirkel. Deltagaravgift, ammunition samt provkostnad betalas separat för denna del.

Anmälningsinformation
Studiecirkeln startar vid 7 anmälda deltagare
Om inget datum är utsatt startar kursen så fort vi har tillräckligt många anmälda.
Anges datum är detta preliminärt och kan bli fram flyttat om vi behöver få in fler anmälningar.
Observera att vi regelrätt inte skickar någon bekräftelse på anmälan via e-post direkt efter anmälan, annat än det autosvar du får om att din anmälan är skickad.
Vi skickar kallelse/faktura 1-2 veckor innan kursstart.

För anmälan eller mer information kontakta oss:
Studieförbundet Vuxenskolans kundtjänst 010 - 33 00 900

Vad är en studiecirkel?
Studiecirkeln har en speciell pedagogisk form. I en studiecirkel träffas deltagare i små grupper för att lära sig något tillsammans. Grunden är det egna intressen och den fria viljan. Hela gruppen, ledaren och deltagarna, bidrar med sin kunskap, sin nyfikenhet, sina erfarenheter och frågor för att påverka inriktning och resultat i studiecirkeln.


Startdatum:

2024-10-23

Tid:

18:30 - 20:45

Antal tillfällen:

15

Veckodag:

Lediga platser:

Arrangemangsnr:

95823

Plats:

Studieförbundet Vuxenskolan SV, Norra Långgatan 19 66230 Åmål

3 100 SEK

  • Kurspris

    2250 SEK

  • Materialkostnad

    850 SEK

Hitta hit

Har du några frågor?

Kontakta SV Väst