Akrylmålning i sommarträdgården, nybörjarkurs

Information

Välkommen till sommarens vackraste kurs!

KURSINNEHÅLL
Detta sommarnöje äger rum i den 100 år gamla trädgården som omger Bara Härads Hembygdsmuseum utanför Burlöv. I denna prunkande kulturhistoriska miljö låter vi oss inspireras av blomsterhavet, molnen och utsikten över den gamla kyrkan och prästgården. Målet är att få ett lustfyllt och inspirerande smakprov på akrylmålning samtidigt som vi njuter av sommaren och trädgården.

Vi inleder varje träff med en gemensam samling och teoretisk genomgång. Därefter får du en övning med dig och slår dig ner på valfri plats i den vackra trädgården för att öva på dagens moment med blommorna och träden som inspiration. Under de följande dagarna fortsätter vi att kombinera teori med praktiska övningar. Du kommer att få hemuppgifter för att tillämpa det du lärt dig och vi kommer att ge feedback och vägledning för att hjälpa dig att utvecklas som konstnär.

Kursen innehåller följande moment:
Kort färglära
Olika penslar och hur de används
Hur man bygger upp en bakgrund
Att måla djup i landskapet
Detaljmålning

OM LOKALEN
Bara Härads Hembygdsmuseum ligger vackert på en höjd på den skånska landsbygden, precis bredvid Burlövs gamla kyrka. Trädgården anlades för 100 år sedan under ledning av friherinnan Henriette Coyet, som under lång tid var hembygdsföreningens ordförande. Museet är inhyst i det som en gång var den gamla prästgården, uppförd på 1700-talet och ombyggd i flera omgångar på 1800- och 1900-talen. Denna gamla miljö är vacker och inspirerande, men inte tillgänglighetsanpassad enligt moderna mått. Låg belysning och ojämna golv med höga trösklar förekommer, liksom trappsteg och grusgångar i trädgården. Toalett finns i en av kyrkans byggnader ca 100 m från museet och är ej tillgänglighetsanpassad. Om du som vill gå kursen har begränsad rörlighet och använder hjälpmedel för att gå så rekommenderar vi att du hör av dig till Studieförbundet Vuxenskolan före anmälan för mer information.

Vår förhoppning är att kunna sitta utomhus och måla. Vi börjar dock varje dag med morgonsamling med teorigenomgång inne i ladan. Här kan vi också sitta under tak med dörrarna öppna mot trädgården om det skulle regna en stund.

Nyfiken på lokalen?Klicka här för att besöka hembygdsföreningens hemsida. Du är också välkommen att besöka hembygdsgården i förväg. Trädgården står alltid öppen och du är också varmt välkommen att besöka oss under våra öppettider.

DATUM FÖR TRÄFFARNA
På denna intensivkurs träffas vi fyra gånger under juli månads första vecka. Kursstarten är måndag 1/7 och vi ses under veckan på tisdag, torsdag och fredag. Onsdagen ägnar du åt eget fördjupningsarbete, där du slår dig ner på en valfri plats som inspirerar dig - kanske hemma i din egen trädgård eller en annan favoritplats. Inför onsdagen får du med dig en övning som passar ditt intresse och utforskar den i din egen takt.

MATERIAL
Staffli finns att låna på plats. I övrigt skaffar du själv det material som behövs till kursen, inklusive penslar och färger. Du behöver också utrustning för att samla upp vatten från penseltvätt (se nedan) eftersom färgen inte får hällas ut i naturen eller i vanligt avlopp.

Du behöver inte skaffa ett staffli – detta finns att låna på plats.

Penslar
• En borstpensel
• En rund hårpensel, nr 4.
• En stor, bred, mjuk, flat pensel, storlek 8-12 (till bakgrunderna)

Akrylfärger
• Ultramarin
• Kadmiumgult
• Crimsonröd
• Titanvit
• Bränd umbra
• Bränd sienna
• Gulockra
• Neutral mellangrön (som ej drar för mycket åt blått eller gult)

Att måla på
Du väljer själv vad du vill måla på och i vilken storlek. Du kan använda exempelvis akrylpapper, pannå eller duk.

Övrigt
• En liten vattenflaska för penseltvätt, samt en burk att samla upp tvättvattnet i (exempelvis en gammal glasburk med lock)
• Förkläde eller oömma kläder
• Hatt/keps mot sommarsolen
• Fikakorg

FÖRKUNSKAPER OCH ÅLDERSGRÄNS
Denna korta intensivkurs riktar sig till deltagare som har fyllt 15 år. Inga tidigare målerikunskaper krävs för att delta i kursen, så oavsett om du är nybörjare eller har tidigare erfarenhet är du välkommen att delta.

BRA ATT VETA
Kursen omfattar 30 studietimmar à 45 minuter. Vid varje tillfälle tar vi en 15 minuters paus på mitten då vi avnjuter vår medhavda matsäck.

VAD ÄR EN STUDIECIRKEL?
Denna grupp är en studiecirkel, vilket betyder att deltagarna är med och utformar innehållet och fortsätter att delta aktivt. Cirkelledaren erbjuder en grundplanering och sedan är deltagarna med och tycker till. Vi delar gärna våra frågor i gruppen och lär oss genom att hjälpa varandra.

KURSLEDARE
Ylva Sandberg arbetar som bild- och slöjdlärare inom grundskolan. Hon målar i akryl sen många år tillbaka och tycker att skapa med färg och form är både spännande och utmanande. Hon leder flera kurser hos Studieförbundet Vuxenskolan i Lund, där du har chansen att fortsätta fördjupa dig i akrylmålning efter sommarkursen.


#BaraHäradLund

Startdatum:

2024-07-01

Tid:

09:00 - 13:00

Antal tillfällen:

4

Veckodag:

Mån Tis Tors Fre

Lediga platser:

Arrangemangsnr:

15078

Plats:

BARA HÄRADS HEMBYGDSFÖRENING C/o Gamla Kyrkvägen 5, Burlövs By, Arlöv, Lund

1 500 SEK

Hitta hit

Har du några frågor?

Kontakta SV Lundabygden