Smide, grund

Information

Smide för nybörjare. Vi tillverkar enkla och klassiska föremål som krokar, haspar och andra användbara mindre föremål.

På nybörjarkursen får du bekanta dig med material och verktyg. Du lär dig det grundläggande inom smide och några enkla smidestekniker. Du värmer järnet i ässjan och smider med hammaren ut det på städet. Vi tillverkar enkla och klassiska föremål som krokar, haspar och andra användbara mindre föremål.

Kursledaren själv uttrycker konsten att smida så här: Smide är en utpräglad tekniksport som kräver mycket träning för att få in den rätta ”svingen”, alltså att rätt kunna nyttja material och verktyg. Smide ger ständiga aha-upplevelser som väcker nyfikenhet och utmanar fantasin. Smide är fysisk workout och mental koncentration och kraftsamling.

Kursen anordnas i samarbete med Slöjd & Byggnadsvård.

Kursledare
Jan-Erik Svensson är tandläkare och smed, en klassisk yrkeskombination längre tillbaka i tiden. Han har lång erfarenhet av smidet och ser det som ett privilegium att vara en förmedlande länk i den 3000-åriga tradition som smidestekniken är.
Läs mer på Jan-Eriks hemsida www.sme-den.se

Fika och lunch
I kursavgiften ingår välkomstfika, kaffe/te och lätt lunch. Lunchen äter ni på Nääs fabrikers café. Anmäl önskemål om specialkost i förväg till Vuxenskolan, se kontaktuppgifter längre ner.

Tag med
All utrustning och verktyg finns på plats. Varmsmide innebär sot och öppen eld så ta oömma kläder och rejäla skor. Skyddsutrustning finns att låna men om du har så ta gärna med egna hörselkåpor, skyddglasögon och arbetshandskar. Välj helst kläder i naturmaterial då syntet lätt smälter om du skulle få lite glöd på dig.

Att tänka på
Kursledaren har mycket att gå genom på kort tid så kom i god tid och kolla gärna upp adress och karta innan så att du vet vart du ska.

NÄR, VAR, HUR
Datum: 14-15 september 2024
Tid: lör & sön 10-17
Kursledare: Jan-Erik Svensson
Avgift: 2490 Kr
Plats: Smea Tollered-Nääs. Volraths Bergs väg 9, Tollered

Betalar du med presentkort?
I anmälningsformuläret välj "Betala med faktura istället för Klarna" och ange ditt presentkortsnummer under "Lämna ett meddelande", så ordnar vi detta! Du kan också betala en del av kursavgiften med presentkort (exempelvis om presentkortet inte räcker till hela kursavgiften). Vi drar då av det belopp som finns kvar på ditt presentkort och fakturerar dig resterande del av kursavgiften.

Anmäl dig här till höger alternativt via mail: lerum@sv.se eller telefon: 0302-158 58

Mer info finner du här

Startdatum:

2024-09-14

Tid:

10:00 - 17:00

Antal tillfällen:

2

Veckodag:

Lör Sön

Lediga platser:

Arrangemangsnr:

53184

Plats:

Sméjan I Tollered Volrath Bergs väg 9 44850 Tollered

2 490 SEK

Fullbokat! Anmäl dig till en reservplats

Det är tyvärr fullbokat just nu men du kan anmäla dig som reserv och får då ett meddelande från SV om det blir en plats ledig