Lär dig odla dina egna grönsaker!

Lantlig gård med odlingsmark, röda hus och skylt om kurs i grönsaksodling med kursstart januari 2026.

Information

LÄR DIG ODLA DINA EGNA GRÖNSAKER!

Att odla dina egna grönsaker är en resa full av lärande och belöning.  Med lite planering och omsorg kan du snart skörda dina egna grönsaker. Du får tillgång till färska och välsmakande råvaror och härlig avkoppling med händerna i jorden. Att äta och bjuda på egen skörd är helt fantastiskt!
På den här kursen så går vi igenom de grundläggande stegen för att komma igång med din egen köksträdgård.
Vi kommer utgå från frilandsodling men kommer även beröra växthusodling och att odla i kruka på balkong och i pallkragar. Storleken på din odling bestämmer du själv och vi kommer prata om val av odlingsplats och planering redan första kurstillfället.
Kursen fokuserar på att odla utan konstgödsel och giftiga bekämpningsmedel.
Att odla är beredskap och minskar ditt beroende av att importera grönsaker, frukt och bär, ökar din självförsörjningsgrad och trygghet vid matbrist.

Kursen är uppdelade i tre olika delar, introduktion till grönsaksodling, praktiska odlingstekniker, skörd och eftervård. Alla kurstillfällen har olika teman och för att lyckas med din odling behöver du ha kunskap inom alla områdena. Kurstillfällena är planerade så att du ska gå på kurstillfälle och sedan kunna praktisera hemma i din egen odling mellan kurstillfällena.
De första tillfällena träffas vi på Ribbingsgården i Borås och under de praktiska delarna av kursen håller vi till på Vallen gård och skafferi där vi även kommer att göra lite testodlingar och kunna följa odlingarna under året.

Kursplan

Del 1: Introduktion till Grönsaksodling

2026-01-19
VÄLJA RÄTT PLATS
o Val av plats och planera din trädgård -Jorden, klimatet och ljuset.
o Vad påverkar ditt val av plats och vad är bra att tänka på när du planerar?
o Verktyg och utrustning: Vad du behöver för att komma igång
o Planering av din trädgård
o Hur du maximerar din skörd-Göra ritningar, så-plan.
o Hur får du det hållbart ekonomisk, ekologiskt och socialt?

2026-02-02
VÄLJA GRÖNSAKER ATT ODLA
o Förbereda jorden.
o Växtföljder och gröngödsling, fröer.
o Planering av vårens odlingar odlingsbäddar, friland, gödsel.
o Sortval och beräkning av fröer.
o Lång skördeperiod.
o Växthusodling.

Del 2: Praktiska Odlingstekniker

2026-02-16
FÖRSÅDD OCH OMSKOLNING
o Jämföra frösådd med förkultiverade plantor
o För sådd, omskolning och utplantering. Bevattning av plantor och gödsling.

2026-03-16
SÅDD OCH PLANTERING
o Plantuppdragning, vad du behöver veta för att förbereda dig för odlingar.
o Odla i kruka, pallkragar och frilandsodling, sådd och plantering,
o Vi provar hjälpmedel för sådd och provar och diskuterar val av olika så metoder (bredsådd, plugg, krukor mm.)

2026-04-27
FÖRBEREDA JORDEN
o Förberedelser för sådd, rensa ogräs, gödsla mm.
o Sådd.
o Vi anlägger falska såbäddar och förevisar flamning.
o Vi jämför täckodling och barjordsodling.
o Skydd för sådd och bevattning

2026-05-18
SKÖTSEL OCH UNDERHÅLL SKADEDJURSKONTROLL
o Växtstöd, växtskydd,
o Sommarblommor, biologisk mångfald
o Skadedjur- hur ser de ut och hur motverkas de.

2026-06-08
SKÖTSEL OCH UNDERHÅLL, OGRÄS OCH BEVATTNING
o Rensning, ogräs och bevattning, att lägga upp strategier för att få det lättare nästa år.
o Kompostering, Hur du återanvänder ditt trädgårdsavfall.
o Vallen och sommaravslutning

Del 3: Skörd och Eftervård

2026-08-10
SKÖRD OCH NJUTNING
o Skörd och lagring, när är bästa tid för skörd, tips för att behålla smaken och näringsämnen.
o Hur ska man lagra och kan det styra vad jag kommer att odla nästa år?

2026-09-07
AVSLUT OCH FÖRBEREDELSER
o Planera ditt odlings år 2027. Perenner och höstsådd och vi pratar kring sortval, tidpunkter och du får med dig en påbörjad planering med dig hem m.m.
o Frågestund och avslutning: Dela dina erfarenheter och lärdomar.


Kursledare

Kursledare är Therese Ragnarsson som driver Vallen gård och skafferi på Ön, Vallen, Fristad norr om Borås. Therese odlar grönsaker, frukt och bär och har Gutefår, höns och biodling. Therese har även hantverksmässig livsmedelsförädling och all produktion är KRAV certifierad.

Tid och plats

Kursdagar: Måndagar under 2026 klockan 17.00-20.00 med fikapaus.
Plats: Ribbingsgården, Ribbingsgatan 32 504 66 BORÅS och Vallen Gård och skafferi, Vallen 513 96 FRISTAD

Anmälningsinformation

För dig som vill gå hela kursen: Anmälan sker vi Studieförbundet Vuxenskolans hemsida.  
För dig som vill vara med på enstaka tillfällen: Kontakta Yngve Edstam på Studieförbundet Vuxenskolan, tel. 033 - 12 62 04 eller mejl yngve.edstam@sv.se

Pris

• Kursavgift 3200 kronor, 9 tillfällen, 6 på våren och 2 på hösten inklusive kvällsfika och kursmaterial.
• Kursavgift för dig som är medlem i Borås Trädgårdssällskap 2700 kronor, 9 stycken tillfällen inklusive kvällsfika och kursmaterial.
• Enskilda kurstillfällen för icke medlem i Borås trädgårdssällskap 500 kronor, medlem 450 kronor inklusive kvällsfika. Anmälan senast 7 dagar innan respektive kurstillfället.

Bli medlem i Borås Trädgårdssällskap och få rabatt på kursen!

Om du vill ta del av det rabatterade kurspriset och även framgent få möjlighet att delta vid Borås Trädgårdssällskaps verksamhet med odling i fokus kontaktar du kursledare Therese Ragnarsson tel. 073-530 30 23.

Kursen arrangeras i samarbete med

Borås Trädgårdssällskap och Vallen gård och skafferi

Startdatum:

2026-01-19

Tid:

17:00 - 20:00

Antal tillfällen:

9

Veckodag:

Mån

Lediga platser:

Arrangemangsnr:

59659

Plats:

Ribbingsgården DHR, Ribbingsgatan 32, 50466 Borås

3 200 SEK

  • Kurspris

    3000 SEK

  • Andra kostnader

    200 SEK