Motorgård för unga i Ale

Motorgården Älvis: En plats för unga motorintresserade

På Studieförbundet Vuxenskolan har vi alltid strävat efter att skapa platser där alla är välkomna och där intressen får blomstra. I Ale, bland de unga, finns en stark passion för motorer och många är entusiastiska A-traktorförare. Men utan en plats att samlas riskerar intresset att förbli oupptäckt eller till och med bli ett störningsmoment.

När en gammal industrilokal stod tom, såg vi på Studieförbundet Vuxenskolan en möjlighet att förverkliga våra visioner. Vi tog chansen och nu, under våren, invigs motorgården Älvis. Med en yta på 1500 kvm blir detta ett förenings- och kulturhus med unga i fokus längs Göta älv. Här sänker vi trösklarna för föreningslivet och får fler att upptäcka folkbildningen.

En plats för gemenskap och lärande

Petter Kauttmann, verksamhetsutvecklare på Studieförbundet Vuxenskolan Väst och initiativtagare till projektet, betonar vikten av att skapa en plats där unga motorintresserade känner sig välkomna och inkluderade.

— Unga motorintresserade är en grupp som alltför ofta känner sig exkluderade. Genom motorgården Älvis skapar vi en plats där de kan lära sig, dela kunskaper och framför allt, känna gemenskap.

Folkbildning och demokrati

Arbetet med motorgården har varit intensivt och engagerande. Vi har besökt fritidsgårdar, elevråd och ungdomsgrupper för att lyssna på deras tankar och idéer. Genom denna process har vi inte bara skapat en plats för motorintresserade, utan också lärt unga hur de kan påverka sin egen situation och samhället omkring dem.

— Studieförbunden har en viktig roll att spela när det kommer till att främja demokrati och inkludering. Genom vårt arbete mobiliserar vi unga och gör folkbildningen tillgänglig och relevant, säger Petter Kauttmann.

En gemensam satsning för framtiden

Motorgården Älvis är ett samarbete mellan Studieförbundet Vuxenskolan, Bohus Racing, Vi Unga och den nystartade föreningen Älvis Vi Unga. Vi hoppas också få med kommunen på projektet och arbetar samtidigt för att skapa ett förenings- och kulturhus där olika intressen kan mötas.

— Vi är stolta över att vara en del av denna utveckling. Motorgården Älvis är ett tydligt exempel på hur folkbildningen kan bidra till att främja demokrati och inkludering, säger Morgan Öberg, enhetschef för statsbidrag studieförbund på Folkbildningsrådet.

Läs Folkbildningsrådets artikel om motorgården