Mat & dryck

Välkommen på ett kvällsföredrag!
Te är inte enbart en odlingsprodukt utan en kulturell företeelse, en växt med mycket gamla anor som tillfredsställer den mest kräsna smaken och önskemål både för kocken och läkaren.

Blandade man förr i tiden sitt te med purjolök, kamfer, ingefära, krysantemum och kornell? Och hur var det egentligen med Marco Polo? Besökte han Kina och drack te eller bara fantiserade om det? Hjälper grönt te mot alla möjliga cancerformer, tandlöshet, njursten, halsbränna, dålig andedräkt och fotsvamp? Är tesump bra i ansiktsmasker, som hårfärg och för att putsa kastruller?

Svar på alla dessa frågor och många därtill får man vid föreläsningen Från teblad till tekopp utöver en mängd smakliga och nyttiga recept. Föreläsningen inramas av massor av unika, intressanta och vackra bilder.

Glädjande nog försöker man odla kommersiellt te i mindre skala även i Sverige och tefrö finns att köpa från många fröhandlare. Även sticklingar förekommer. Det är svårt att stå emot frestelsen att driva en planta från frö till buske på egen hand och vara ganska ensam om en unik och alldeles bedårande växt, så tyngd av historia.

Föreläsare: Daniela Rosvall, klassisk arkeolog, konstkännare, skribent och föredragshållare