2024-03-26

Jag är imponerad över den enorma bredd och djup som folkbildningen har

Möt Ulf Holm, nyvald ordförande för Miljöpartiet Skåne, i en intervju om prioriterade frågor, folkbildning och studieförbundens betydelse.

Hej Ulf Holm!

Du är nyvald ordförande för Miljöpartiet Skåne, en av Studieförbundet Vuxenskolans samarbetsorganisationer. 


Grattis till uppdraget! Berätta först gärna lite kort om dig själv och vad som driver dig i ditt samhällsengagemang.

Tack för det och jag är givetvis väldigt hedrad över att få vara ordförande för MP Skåne. Jag har alltid bott i Skåne och har mina rötter här så det känns skoj att få en chans att göra Skåne till en ännu bättre plats att bo och verka i. Jag har tidigare varit bland annat riksdagsledamot och statssekreterare på Finansdepartementet under de år MP satt i regeringen tillsammans med S.


 - Vilka är Miljöpartiets viktigaste frågor och fokus i Skåne framåt?

Fokus blir naturligtvis klimatfrågorna och inte minst trafikfrågorna i Skåne. Alla känner till de problem som tågpendlarna ofta drabbas av och sedan har vi ytterligare problem med de många godstransporterna på våra vägar. Här saknas åtgärder från nationell sida där regeringen och SD tvärtom försenar och förhindrar snabba insatser både för fler tåg och för att godstransporterna flyttas från våra vägar till järnväg. Så det finns mycket för MP att jobba för här.


- Hur ser du på folkbildningens värde för samhället och på studieförbundens roll idag?

Jag är på allvar bekymrad över att folkbildningen prioriteras ner av den nuvarande regeringen och SD. De tar bort pengar från budgeten både i år och de kommande åren vilket är beklagligt. För att få ett starkt och inkluderande samhälle så tror jag och MP att folkbildningen som studieförbunden har är av stor betydelse. Jag är själv imponerad över den enorma bredd och djup som folkbildningen haft och den roll som studieförbunden har i detta. Därför behövs mer verksamhet, inte mindre!


 - Vilken betydelse har Studieförbundet Vuxenskolan för Miljöpartiet och hur kan relationen/samverkan mellan Miljöpartiet och Studieförbundet Vuxenskolan utvecklas?

Miljöpartiet har sedan många år ett mycket bra och givande samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan. Jag har själv sett detta som verksam i Lund och på Skånenivå under många år. Det har verkligen hjälpt MP att fördjupa våra medlemmars kunskaper inom flera områden, inte minst då relaterat till våra aktuella samhällsfrågor. Som ordförande för Miljöpartiet Skåne ska jag göra mitt bästa för att detta samarbete utvecklas, för det är väldigt viktigt. Exakt hur ska jag nog avvakta med att säga eftersom jag bara varit ordförande i en vecka.


Tack för intervjun och lycka till med ditt uppdrag!