2024-01-24

Nytt mentorskapsprogram för framtida politiska ledare

I februari startar ett nytt samarbete mellan Studieförbundet Vuxenskolan och Centerpartiet i Skåne, i form av ett mentorskapsprogram. Under våren ska åtta engagerade centerpartister med stöd av varsin mentor få förutsättningar att fördjupa sitt politiska engagemang och forma sin väg i politiken.

I en satsning för att stärka och utveckla Centerpartiet Skåne har man i samarbete med SV Skåne initierat ett mentorskapsprogram för medlemmar som vill fördjupa sitt politiska engagemang och hitta sin plats i politiken. Programmet är skräddarsytt efter behov och önskemål och syftar till att skapa en plattform för stöd och utveckling av partiets engagerade politiker och framtida ledare.


Rebecca Sjöstrand är utvecklingsledare på Studieförbundet Vuxenskolan Skåne och den som utvecklat programmet. Hon berättar att man har lyssnat in nuläget och önskemålen hos Centerpartiet för att skapa ett program som svarar upp mot deras behov.

- Det känns jättebra och roligt att kunna erbjuda detta till en av våra grundorganisationer, och genom det stärka vårt samarbete regionalt, säger Rebecca Sjöstrand.


Tanken är att bilda par av mentorer och adepter för att främja erfarenhetsutbyte, inspiration och nätverksskapande. Programmet omfattar tre träffar under våren, där deltagarna kommer att delta i samtal, övningar och lyssna på framstående centerpartister som delar med sig av sina insikter om politiskt ledarskap och partiets roll i dagens politik.


- Det ska bli otroligt spännande att starta igång och lära känna deltagarna, och följa med i uppstarten av de frö som vi hoppas ska sås under denna resa, fortsätter Rebecca.


Ola Olsson är ombudsman för Centerpartiet Skåne, han betonar att programmet är ett sätt att ta tillvara på partiets förhållandevis nya politiskt aktiva och ge dem en plattform för framtida uppdrag.


- Detta är ett sätt att ta tillvara våra politiskt intresserade medlemmar som vill något mer i sitt medlemskap. Alla partier har ett ansvar att säkra demokratins fortlevnad och då är detta en pusselbit i det arbetet, säger Ola Olsson.


Han poängterar att mentorskapsprogrammet inte bara är till för adepterna utan också ger mentorer möjlighet att få nya inspel och infallsvinklar i sitt arbete, vilket kan leda till långvariga kontakter och samarbeten. Ola tror att programmet kommer att ge en plattform för de som är mentorer att dela med sig av sina erfarenheter till nya medlemmar som vill engagera sig mer i partiet.


- Förväntningarna på programmet är stora. Vi har så många duktiga och kompetenta företrädare som har så mycket att dela med sig av till nya hungriga medlemmar som vill något mer i sitt engagemang, säger Ola.


Centerpartiet Skåne ser långsiktiga vinster med programmet och ser det som ett steg i rätt riktning för att forma framtidens politiska ledare. Ola avslutar med att påpeka att man tidigare genomfört något liknande för cirka tio år sedan och gläder sig över att se att några av de nuvarande mentorerna kommer från det tidigare mentorskapsprogrammet. Dessa företrädare betonar själva det mervärde programmet har gett dem och uttrycker nu viljan att ge tillbaka till nya adepter.