2024-06-25

Seminarium: Livskraftiga landsbygder – social hållbarhet stärker regional utveckling

Varmt välkommen till ett aktuellt seminarium om förutsättningarna för utveckling på landsbygden under Ystad Summit!

Onsdag 4 september kl 10.00 - 10.45

Biografen (Sal: Rio) Björnestjernegatan 3, Ystad eller via digital livesändning..

Ingen föranmälan krävs för att delta på plats i Ystad, men det är först till kvarn som gäller. Anmäl dig här för att få en påminnelse om tillfället och länk till den digitala livesändningen.  


Seminariet är en del av demokratifestivalen Ystad Summit som pågår 4-6 september och innehåller cirka 70 seminarier om olika frågor.

Läs mer om Ystad Summit här


Boende på landsbygden upplever att beslutsfattare inte tar hänsyn till dem och att resurser fördelas orättvist mellan stad och land.

Samtidigt finns det en stark känsla av ansvar, handlingskraft och framtidstro bland de som bor på landsbygden. Tre av fyra landsbygdsbor känner framtidstro för sin hembygd. Varför utmålas landsbygden så ofta som förlorare?


Terese Bengard, verksamhetschef på Hela Sverige Ska Leva, inleder seminariet med att presentera de viktigaste resultaten från Landsbygdsbarometern 2024. Terese levererar också sanningar och myter om stad och land utifrån sin nya bok ”Världens mittpunkt : till landsbygdernas försvar”.

Efter presentationen följer ett spännande panelsamtal om lokala initiativ, engagemang och organisering på landsbygden, hur politiken ser på landsbygdens unika villkor men framförallt hur man kan samverka för att stärka den regionala utvecklingen och bidra till hållbar tillväxt.


Medverkande:

  • Terese Bengard, verksamhetschef – Hela Sverige Ska Leva
  • Anna Jähnke (M), ordförande – Regionala utvecklingsnämnden Region Skåne
  • Hugo Malm, folkbildare hållbarhet – Holma folkhögskola


Samtalet leds av Rebecca Sjöstrand, utvecklingsledare på Studieförbundet Vuxenskolan Skåne


Varmt välkomna!