2024-03-13

Slag mot idéburen sektor om Allmänna arvsfonden läggs ner

DEBATT | I en ny rapport granskar Riksrevisionen Allmänna arvsfonden. I rapporten rekommenderar man regeringen att avveckla den till förmån för en ny ordning, med ökad statlig styrning. Det är en orimlig slutsats utifrån den begränsade granskning man gjort och riskerar att slå hårt mot de som behöver medlen mest.

Förslaget om att lägga ner Allmänna arvsfonden, införliva medlen i statsbudgeten och att öka statens kontroll och styrning är ett i raden av många som på olika sätt kringskär den idéburna sektorns frihet och möjligheter att göra gott för sina målgrupper.


Allmänna Arvsfonden spelar en viktig roll i att stärka barn och unga, äldre och personer med funktionsnedsättning eller som är nya i Sverige. Genom att finansiera utvecklingsprojekt som drivs av idéburna organisationer har fler kunnat organisera sig i det demokratiska civilsamhället och många nya långsiktigt hållbara insatser har skapats.


En nyckel till detta är Allmänna arvsfondens fokus och krav på målgruppens egen medverkan och delaktighet. Projektet Berättarverkstad Deluxe, där personer med intellektuell funktionsnedsättning utvecklade såväl dokumentärt som fiktivt berättande, och som vi genomförde med stöd av Allmänna arvsfonden är ett talande exempel.


Självklart ska oegentligheter stävjas och de brister i kontroll som Riksrevisionen för fram måste tas på allvar. Vi anser dock att slutsatserna är drastiska och långtgående och att en mer nyanserad syn på fondens roll och dess framtid behövs.


Riksrevisionens rapport bör snarare leda till en översyn av Allmänna arvsfonden, med syftet att bibehålla fondens frihet från statlig styrning och samtidigt titta på hur man kan förbättra kontroller, uppföljning och kriterier för sökande organisationer för att komma till rätta med de brister som revisionen identifierat. Genom att reformera och stärka befintliga strukturer kan Allmänna arvsfondens positiva inverkan på samhället tryggas.


Allmänna arvsfonden har under åren varit en katalysator för många projekt som väsentligt förbättrat livet för olika grupper, inklusive barn, äldre och personer med funktionsnedsättning. Genom att omforma och förstärka systemet istället för att avskaffa det helt, kan vi säkerställa att fonden fortsätter att vara en positiv kraft för samhällsutveckling och välbefinnande.


Att lägga ner Allmänna arvsfonden i tider när vi ser ökad psykisk ohälsa, inte minst bland unga; tilltagande ofrivillig ensamhet, särskilt bland äldre och en risk för social utsatthet bland personer med funktionsnedsättning vore direkt kontraproduktivt och farligt för det ideella engagemanget och den sociala hållbarheten i Sverige.


Låt inte Riksrevisionens slutsatser i den här rapporten bli ännu en i raden av politiska beslut som inskränker civilsamhällets möjligheter att agera för medborgerligt engagemang, delaktighet och demokrati. Vi uppmanar regeringen att avvisa rapportens rekommendationer.


Monica Hildingson, ordförande Studieförbundet Vuxenskolan Skåne

Jan-Åke Wendel, ordförande FUB Skåne


Publicerad i Skånska Dagbladet 240315