2024-04-12

Vad hände med demokratin?! Bland partister, populister och politiska karriärister

Inspelat webbinarium 10 april | Varmt välkommen till ett spännande samtal om demokrati och politiskt engagemang!

Se inspelningen på YouTube här


Förtroendet för demokratins förmåga att lösa samhällsproblemen har minskat och få söker sig till politiken i dag. Allt färre ser partipolitiskt engagemang som ett sätt att lösa samhällsproblemen. Missnöjet ökar och partierna har svårt att fånga upp medborgarnas engagemang trots att intresset för samhällsfrågor är stort. När den politiska debatten präglas av populism och vem-tar-vem-taktik framför lösningar och långsiktig stabilitet, ökar misstron. I dess jord växer missnöjet och polariseringen mot ytterkanterna ökar. Om den välavvägda debatten i mitten försvinner återstår bara extremerna.


Vilka konsekvenser får detta för demokratin? Varför engagerar sig allt färre i partipolitiken trots ökat politiskt intresse bland befolkningen? Vilka utmaningar står partierna inför när det gäller att locka och behålla medlemmar och engagerade medborgare? Hur påverkas det politiska beslutsfattandet när urvalsgruppen för politiskt förtroendevalda blir allt mindre? Vilka åtgärder behöver partierna vidta för att återupprätta förtroendet för politiken och därmed demokratin? 


Vi tar avstamp i antologin "Vad hände?! - Från engagemang till karriärister, en bok om partipolitikens fall" som tankesmedjan Fores nyligen gav ut. Vi samtalar kring politiskt ledarskap, medierna och deras relation till politiken samt behovet av långsiktighet och ideologisk förankring i politiken. 


Medverkande

  • Elsa Valeberg, redaktör för Vad hände?! och processledare på tankesmedjan Fores
  • Heidi Avellan, politisk chefredaktör och chef för ledarredaktionen på Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad
  • Jonny Cato (C), riksdagsledamot 
  • Camilla Mårtensen (L), riksdagsledamot 
  • Adrian Magnusson (S), riksdagsledamot

Samtalet leds av Rebecca Sjöstrand, utvecklingsledare på Studieförbundet Vuxenskolan Skåne.