Vad är en berättarverkstad?

En berättarverkstad är en studiecirkel som handlar om att utveckla berättandet hos personer med intellektuell funktionsnedsättning.


I en berättarverkstad arbetar man med lära sig att hitta på berättelser men också att hitta sätt att berätta om sådant som hänt, som man varit med om eller är intresserad av. Deltagarna lär sig olika tekniker för berättande, både muntligt och visuellt. De lär sig att intervjua och att filma för att kunna presentera berättelser. Som ett stöd finns det instruktionsfilmer, berättarbok och intervju- och berättarkortlekar. Läs om dem längre ned på sidan.


Starta en egen berättarverkstad

Det är lätt att starta en egen berättarverkstad om du har kontakt med en grupp deltagare som är intresserade. Du kontaktar bara Studieförbundet Vuxenskolan där du är verksam så får du hjälp att komma igång och med att beställa metodmaterialet.


Det går också bra att ha en berättarverkstad med andra målgrupper, t ex med personer som är nya i Sverige eller som av olika skäl har svårigheter med språk och kommunikation.

Metodmaterial

Alla bär vi på en historia. Och alla har vi rätten och behovet att berätta våra historier.

I Berättarverkstad Deluxe jobbar vi med att väcka lusten och glädjen att berätta dem.


Här hittar du det metodmaterial som projektet tar fram. Det består av nio instruktionfilmer, en berättarkortlek, en intervjukortlek, en berättarbok och studiehandledningar.

Deltagarnas filmer

Under Berättarverkstäderna arbetade de olika grupperna bland annat med att skapa egna filmer i olika former. Många av dem ligger på YouTube. Genom att klicka på länken kommer du till vår YouTube-sida med olika spellistor där filmerna ligger.

Om projektet

Alla bär vi på en historia. Men det är inte allas historier som syns och hörs.


Berättarverkstad Deluxe är ett 3-årigt projekt som finansieras av Allmänna Arvsfondent som jobbar med att utveckla dokumentärt- och fiktionsberättande med målgruppen för daglig verksamhet LSS och äldre personer med intellektuell funktionsvariation.


Under projektets gång tar vi fram ett metodmaterial som består av; nio instruktionsfilmer där deltagarna själva är både programledare och experter, en berättarbok på lättläst, en berättarkortlek, en intervjukortlek. Det kommer att tas fram studiehandledningar till metodmaterial för att använda det i studiecirklar.


Projektet drivs som berättarverkstäder där deltagarna lär sig att filma och redigera och berätta om sitt eget och andras liv och att hitta på fiktionsberättelser.


Oavsett hur och vad man väljer att berätta, så lär man sig något nytt. Om sig själv, andra och världen omkring oss. Berättarverkstad Deluxe vill väcka berättarlusten. Och vi vill göra berättande tillgängligt för alla. Oavsett funktionsvariation. Glädjen och viljan att berätta kan ta olika former. Det kan bli en film. Eller en bok. Med stöd av enkla övningar och enkel teknik, lär man sig berätta.


Berättandet styrker både självkänslan och identiteten. Och ökar möjligheten att deltaga i samhället. Allt bygger på glädjen berätta. Och att man känner sig trygg och synliggjord.


Projektet har haft Berättarverkstäder i följande kommer: Klippan, Ängelholm, Malmö, Lund, Båstad, Ängelholm, Åstorp, Ystad och Kävlinge.


Kontakta oss för att veta mer, för att ordna egen berättarverkstad eller för att engagera dig som cirkelledare.