Odlings Säsongerna

Planera din odling

Halva nöjet med trädgården är den evigt pågående träningen i fantasin. Du lever hela tiden tre, eller till och med sex, månader framåt i tiden. Jag tror att människor som saknar fantasi aldrig kan bli bra trädgårdsodlare. Att vara tillfreds med det som är och aldrig sträva framåt är förödande. - "Mrs C.W. Earl, Pot - Purri from a Surrey Garden 1897."

Vintern

Första gången vi hörde ordet vinterodling, så tänkte vi nu ska det odlas massor och skördas mängder under vintern. Efter omfattande research, insåg vi ganska snabbt att så är inte fallet.

Redan under hösten måste odlingsplatsen förberedas till vinterodligen. De flesta grönsakernna som kan skördas under vintern, måste sås redan nu. Det som planteras under vintern kommer man kunna skörda till våren. 
Om odlingsabstinensen växer för stor och längtan efter färska grönsaker blir olidlig, prova gärna på hydroponisk odling. 

Vinterodling med pallkragar

 

Våren

Det är något speciellt när trädgården börjar vakna till liv efter vinterdvalan. Vårlökarna som sattes under hösten börjar smått titta fram under olika omgångar. 

Plantorna som har förodlats under vintermånaderna och sticklingarna som har övervintas börjar planteras ut. Vissa kanske även behöver avhärdas innan de bosätter sig i sin permanenta odlingsplats.