Cirkelledarporträtt

2016-06-17 Kristin Lindahl

Kristin Lindahl har sedan många år tillbaka cirklar i Tai Chi/Qi Gong genom SV Blekinge.

- Tai Chi Chuan är för mig ett sätt att leva, inte bara en hobby. Träningen håller mig frisk och talar om för mig när det är dags att skruva ner tempot. Den bygger på kinesisk medicin och taoism och integrerar kropp, själ, attityder och inte minst - naturen. Jag trivs när jag får möta nya människor, dela med mig av många års erfarenhet och se när mina elever långsamt men säkert hittar in i denna träningsform - och sig själva.

- Beroende på intresse i gruppen pratar vi akupunkturpunkter, EFT (emotionell frihetsteknik), kinesisk kostlära mm. Eftersom jag är farmaceut och har 30 års erfarenhet inom läkemedelsindustrin tycker jag det är extra stimulerande när vi diskuterar västerländsk skolmedicin kontra kinesisk medicin; för mej handlar detta absolut inte om rätt eller fel, utan det är helt enkelt två kartor av samma sak, och det gäller att välja rätt karta i rätt ögonblick, säger Kristin.

 

2016-10-06 Boris Höjer

 



Boris Höjer är cirkelledare i Navigation/Sjöliv. Han har varit ledare i ca 35 år inom olika studieförbund, de senaste 3-4 åren för Studieförbundet Vuxenskolan.

 

- Det bästa med att vara ledare är att jag tycker om att träffa människor med olika bakgrund och kultur som har intresse för sjöliv. Idag är det viktigt att lära sig sjösäkerhet. Inom några år kommer det att bli krav på att samtliga måste ha ett körkort för att få framföra båt, säger Boris.

 

Vilken kurs skulle du själv vilja gå?
- Jag skulle vilja gå en kurs i Italienska och Italiensk matlagning. En av mina drömmar är att åka till Venedig med min fru.

 

2016-05-02 Louise Otmalm


Louise Otmalm Heatta har Ateljé Ráfi på Rådhusgatan 2 i Karlshamn, där hon skapar sin konst bestående av bl.a. smycken och keramik. Hon bedriver kursverksamhet i keramik och porträttmålning i samarbete med SV och har varit cirkelledare i 11 år.

Louise, som är samiska, har sedan barnsben lärt sig den samiska slöjden och hantverket av sin far. Hon är filligran arbetare, vilket betyder att hon gör smycken i silvertråd; ett urgammalt hantverk där renhorn, stenar och andra naturmaterial används.

- Efter flera år utomlands anlände jag till Peru 1889, där jag utbildade mig till Keramiker på Bellas Artes i Areqiupa och drev ett företag med 5 andra konsthantverkare i 6 år. Sedan blev det ytterligare 6 år i spanska Marbella, där jag utvecklade min keramik vidare innan jag slog sig ner med min man och 3 barn utanför Mörrum och började min cirkelledarbana hos SV, säger Louise.

 

2016-04-06 Madeleine Andersson

Madeleine Andersson blir full av glädje och energi varje dag hon träffar sina deltagare.

- Det är ett omväxlande arbete där jag får träffa många olika människor med många olika funktionsnedsättningar. Jag brinner för att stötta, hjälpa, vägleda och utveckla alla de människor jag möter, utifrån varje individ. Samtidigt utvecklas jag av alla dessa underbara människor som lär mig nya saker varje dag. Det viktigaste är att ha kul varje dag och att möta varje deltagare där hen befinner sig, säger Madeleine.

Madeleine Andersson har arbetat hos SV Blekinge som cirkelledare i 5 år. Hennes område är i första hand verksamhet för personer med funktionsnedsättning. Hon arbetar med många olika områden och på flera orter i länet. 

 

2016-03-31 Mikael Magnusson


Mikael Magnusson är trubadur, musiker och allsångsledare. Han åker varje vecka runt på ett 10-tal äldreboenden och underhåller en liten stund.

-Det berikar mig musikaliskt och socialt varje gång jag träffar människor. Sångerna vi spelar och sjunger leder in på gamla minnen och all världens historier, säger Mikael.

Mikael har spelat hos SV Blekinge ca 5 år och upplever att hans roll som alltid varit central, mer och mer bidrar till att grupperna han träffar växer samman. Människor som inte träffas så ofta fast de bor på samma boende kommer dit och lyssnar och umgås med varandra. Det blir många önskelåtar som gör att Mikael hela tiden uppdaterar sin repetoar.

 

2016-03-17 Maria Petersson



Maria Petersson är arkitekt, akvarellist och violinist, bosatt i centrala Karlskrona.

- Jag arbetar i akvarell, tusch och ibland i blyerts. Jag målar sådant som gör mig lycklig, och kan fastna för minsta grässtrå.. Jag är en inbiten dagboksperson som älskar böcker och ord som jag gärna blandar med akvarell. Jag målar mestadels utomhus och njuter av att låta vädret, pappret, vattnet och pigmenten mötas och arbeta tillsammans.

- Även musiken kombinerar jag med akvarelleriet på olika sätt. Jag tycker att det är härligt att dela med mig av mina erfarenheter och hjälpa varje person att hitta sitt sätt att uttrycka sig i det fantastiskt mångsidiga medium som akvarelltekniken är, säger Maria.

Maria har just startat mitt livs första egna galleri, AkvarelleriaMaria där hon ställer ut sina akvareller och konsttryck av olika slag.

Välkommen att gå en målarkurs hos SV någonstans i Blekinge!

Mer om Maria och hennes ateljé hittar du på www.123minsida.se/MiarkAkvarell


2016-03-15 Sven Norén




Sven Norén är cirkelledaren för alla matintresserade. Han har sina matlagningskurser hos SV i Karlskrona.

- Alla som gillar eller är nyfikna på att laga mat är välkomna. Nybörjare som erfarna kan anmäla sig som enskild person eller som grupp, t.ex. kompis/arbetsgrupp eller motsvarande, Jag anpassar nivån efter kunskap och deltagarnas önskemål, säger Sven.

Vem är då Sven?

40-talist, uppväxt och bor i Karlskrona. I hela hans liv har han lagat mat både yrkesmässigt och hemma. Han är fortfarande nyfiken när det gäller dagens trender.



2016-03-09 Tuija Finnilä



Tuija Finnilä håller kurser och cirklar inom både trädgård och trädgårdsdesign och är en av våra duktiga trädgårdsledare på den "Förberedande utbildning (FUB) - Test inför Arbetsmarknadsutbildning trädgård", vilket vi bedriver för AFs räkning här på SV i Karlshamn och Lund.

Tuija tycker det är fantastiskt roligt att få utbilda och få träffa alla deltagare på de olika kurserna där hon är ledare. Hon tycker att alla har  ett brinnande intresse och många av dem vill börja om på nytt, med ett grönare yrkes- och fritidsliv.

Det främsta skälet till att Tuija började intressera sig för blommor och trädgårdsnäringen, var att hon sedan barnsben alltid haft ett brinnande intresse för både naturen och de växter som finns där.

Det som till en början verkade vara en hobby utvecklades till ett eget företagande och ett enormt givande yrkesliv. Tuija äger idag Tuijas Växter i Kyrkhult. – Att få jobba med det jag älskar är en ynnest och helt fantastiskt, tycker Tuija. Hon har aldrig ångrat sitt val utan är tvärtom oerhört tacksam för att hon fick chansen och för att hon vågade ta steget.



2016-02-23 Christer Friedh



Christer Friedh, sjökaptenen som blev ledare hos SV Blekinge både inom folkbildningen och företag/förvaltning. I 15 år har Christer utbildat människor i Navigation och Engelska där man bl.a. fått lära sig hur man hanterar fritidsbåtar, navigering, planering långresor, tidsvatten-beräkningar och mycket mer. Detta har lett till Förar- Kustskeppar- och Utsjöskepparintyg för många båtintresserade.






Flexibiliteten är stor hos SVs ledare. Förutom Christers stora kunnande inom Navigation har han även utbildat på gymnaisenivå inom matematik, fysik, engelska och teknologi.

SVs mål är att vara flexibla, stärka demokratin, öka mångfalden, höja utbildningsnivån och öka intresset för de kulturella värdena.

 

2016-02-19 Kristofer Borvall

Kristofer Borvall kom till SV Blekinge för ungefär 1½ år sedan och utökade därigenom vårt utbud med cirklar i bl.a. Podcast och Adobe Lightroom. Han brinner för alla sina ämnen, men hjärtat bankar lite extra för de fotografiska cirklarna.

 - Jag vet själv hur mycket man kan älska att fotografera, att sen få sitta med en kopp kaffe framför datorn och färdigställa de bilder man fångat är verkligen en härlig känsla som jag vill dela med mig av! Förutom fotograferingen som är min fritid har jag cirklar inom IT och Broadcast, arbeten som jag har lång professionell erfarenhet av.

 - Idag ser jag tekniken komma allt närmare både när det kommer till vad man kan lära sig men också på vilket sätt man kan lära ut, distansutbildningar över videolänk med lättillgängligt material är just nu vad jag ser som extra spännande, säger Kristofer.

Kristofer är en av våra duktiga distanscirkelledare. Har du inte tid att gå en traditionell cirkel varje vecka? Prova då en på distans under lite friare former! Kolla in vår distansplattform på www.sv.se/flexosfaren.



2016-02-18 Carina Fastén

Stimulerande och lärorikt, man lär av varandra..

Carina Fastén är utbildad kock och har tidigare arbetat som lärare i hemkunskap. Hon har varit cirkelledare hos SV i 5 år och har då haft cirklar både för allmänheten och för funktionshindrade. "Lustfylld matlagning för herrar" är en populär cirkel för män som vill utöka sina kunskaper i köket.

 - Båda målgrupperna har varit roliga och stimulerande att arbeta med, jag lär mig av deltagarna och de lär sig av det jag har att bidra med, säger Carina.

Är du sugen på att förbättra dina kunskaper i köket? Anmäl dig då till någon av SVs olika matlagningskurser i Blekinge!



2016-02-17 My Björk

Växtbaserad mat har aldrig varit så enkelt och gott att laga som idag!

My Björk är utbildad miljövetare och har en stor passion för växtbaserad matlagning. Hon äter veganskt främst med tanke på miljö, djuretik och hälsa. Hon upplever att det finns en stor nyfikenhet kring vegansk mat, men att kunskapen i allmänhet är begränsad. Därför valde hon att starta en kurs via Studieförbundet Vuxenskolan för att hjälpa fler människor komma underfun...d med vad vegansk mat egentligen är. Mys kurs har som syfte att inspirera fler till att laga hälsosam och mättande växtbaserad mat, med fokus på enkelhet och smaker som passar hela familjen.

 - Oavsett om du är erfaren vegetarian eller nyfiken blandkostare, passar kursen i växtbaserad matlagning alla människor med åtminstone en sak gemensamt; kärlek till matlagning säger My.

Vi önskar alla intresserade av vegetarisk och växtbaserad matlagning välkomna till Mys kurser!



2016-02-16 Lasse Larsson

Du måste känna till din historia för att veta vart du ska.

 - Meningen ovan fångar på ett utmärkt sätt mina tankar kring studiecirkeln "Guldkorn i Karlskrona", säger Lasse Larsson, cirkelledare för den populära studiecirkeln om Karlskrona.

Lasse Larsson är före detta journalist, född och uppvuxen i Karlskrona och hans gedigna intresse och kunskap om staden har genererat fyra böcker och ett antal föredrag och stadsvandringar.

 - Jag har märkt att intresse för att lära mer om sin stad är stort. Genom mina böcker och studiecirklar vill jag få människor att lyfta sin blick, inte bara titta ner i gatan eller in i skyltfönster. Lyft blicken och ni kommer upptäcka en stad som står sig mycket väl i jämförelse med de vackraste städerna i Europa, säger Lasse.

Grund- och fortsättningskurs för GULDKORN I KARLSKRONA startar den 23 februari respektive 1 mars med träffar varannan vecka. Alla historieintresserade hälsas välkomna!



2016-02-15 Jane Jonasson

Jane Jonasson leder cirklar i bl.a. IT, hantverk och integration.

 - Jag vill inspirera människor att bli mer digitalt delaktiga samt minska språkbarriären i vårt samhälle. Även om vår vardag blir allt mer digital så är det inte en självklarhet att alla personer vet hur man tar del av de olika digitala möjligheterna, säger Jane.

 - Förutom språkbarriären som uppstår när man kommer till ett nytt land så är även samhällsorigentering viktig. Mina cirkeldeltagare i svenska består både av nyanlända, personer som har flyttat hit för att de hittat sitt livs kärlek och de som har fått jobb här i Sverige.

Jane är en uppskattad ledare som hållt cirklar hos SV i över 10 år i blandade ämnen. Välkommen att hoppa på det digitala tåget önskar Jane och SV Blekinge!



2016-02-12 Karina Gånedahl



Karina Gånedahl leder cirkeln "Bli din egen trädgårdsmästare" i Karlskrona

där man lär sig mer om jord, gödning, kalk och kompost. Man lär sig också så, sätta, beskärning, plantera, rita rabatt och mycket mer.

 - Jag har haft kursen i fyra år med start vår och höst.
Jag har ett brinnande intresse för att utveckla den gröna sidan. Jag delar gärna med min av mina kunskaper som hela tiden utvecklas, säger Karina.

 - Efter nio års arbete på Coop Forums Trädgårdsavdelning, fick jag möjlighet att utbilda mig till kvalificerad trädgårdsmästare. Bilden är från min examensdag, underbar miljö på Bubbetorps Gård där utbildningen finns ännu.

Välkommen att bli din egen trädgårdsmästare önskar Karina och SV Blekinge!