2024-03-04

Saxdalningarnas spelmansträff -En folklig höjdpunkt i Norrbo för 38:e året i rad

Norrbo, Dalarna - Årets spelmansträff arrangerades återigen av Saxdalingarna i samverkan med Studieförbundet Vuxenskolan Dalarna och bjöd på en festlig och traditionsrik tillställning där musikens kraft förenade spelmanslag från flera orter i landet. För 38:e året i rad samlades musiker och entusiaster för att hylla den svenska folkmusiken och skapa minnen för livet.

Årets träff, som ägde rum i den idylliska byn Norrbo, blev en mötesplats för några av Dalarnas mest välrenommerade spelmanslag, däribland Aspeboda Spelmanslag, Boda Spelmanslag, Gagnefs Spelmanslag, Transtrands Spelmanslag, Nyckelharporna VB och Lasses Låtgäng.


Dessa erfarna och passionerade musiker bidrog till en atmosfär av gemenskap och musikalisk glädje.

 

Höjdpunkten på träffen var det så kallade "Allspelslåtarna", där alla deltagande spelmanslag spelade tillsammans och skapade en kraftfull och enad ljudvåg av traditionell svensk folkmusik. Efter denna inledande ceremoni delade varje spelmanslag med sig av sin egen unika repertoar genom att lära ut två låtar till de andra deltagarna.


Förutom musik och gemenskap erbjöd träffen även möjligheter till kulturellt utbyte och lärande.

Saxdalingarnas spelmansträff är inte bara en musikträff, det är en plattform för kulturellt utbyte och förädling. Det är med stolthet över att kunna bidra till att bevara och sprida vårt rika musikaliska arv som träffen genomförs.