Dans för Parkinson

Välkommen till dans!

Dans stimulerar hela kroppen till att vara aktiv. Dans förbättrar balans och minskar stelhet. Dans får oss också att sträcka ut och stärka våra muskler. Vi använder vår fantasi och kan uppleva rörelseglädje. Att vara med i en dansgrupp kan ge en upplevelse av social gemenskap och välbefinnande.

Dans för Parkinson är en metod och dansklass för personer med Parkinsons sjukdom. Konceptet är internationellt och utvecklades av Mark Morris Dance Company i New York. I dag finns aktiva grupper i Gävle, Ovanåkers kommun, i Jönköping, Umeå, Luleå, Örebro, Stockholm samt i Götaland och Halland.

Kontakta oss gärna om du vill veta mer om Dans för Parkinson!

camilla.lucchesi@sv.se

Nu startar Dans för Parkinson i Gävle

I januari 2022 startar studiecirkeln Dans för Parkinson i Gävle. Vi träffas totalt 15 gånger på Forumlokalen, Norra Köpmangatan 11 i Gävle.

Dansens leds av danspedagog Zala Pezdir, utbildad i Dans för Parkinson.
Studiecirkeln är kostnadsfri.

 

Läs mer om Dans för Parkinson i Gävle våren 2022

Utbildning för Dans för Parkinson-pedagoger

I september 2021 utbildades en grupp kulturskolepedagoger i Gävle kommun i metoden Dans för Parkinson, som en del av kommunens arbete med ”Gävle, en äldrevänlig kommun”.

Utbildningen i Gävle arrangerades av Balettakademien i Stockholm och Nätverket Dans för Parkinson, i samarbete med Gävle kommuns kulturavdelning och Studieförbundet Vuxenskolan Gävleborg. Utbildarna var Åsa N. Åström och Åsa Elowson.

Läs mer och se bilder från utbildningen

Dans för Parkinson i Hälsingland deltar i forskningsstudie

Södra Hälsinglands lokalavdelning av Parkinsonförbundet deltar i en studie om vilken nytta olika motionsformer kan göra för att dämpa verkningarna av sjukdomen. Camilla Lucchesi, danspedagog och verksamhetsutvecklare på SV Gävleborg, leder studien på plats.

HelaHälsinglands reporter var på plats i Bollnäs när medlemmarna provade på att dansa.

Läs reportaget här