En föreställning som utmanar och berör

Dansföreställningen Lyssna när jag dansar skapades för att utmana uppfattningarna om den dansande kroppen, och för att berätta en historia. Ensemblen består av över tjugo dansare och tre pedagoger från studiecirkeln Dans för Parkinson i Bollnäs och Gävle. Bara några få av dem hade framträtt för publik tidigare. Många hade aldrig ens dansat inför någon annan när studiecirklarna startade.

I föreställningen vävs dansarnas egna texter ihop med musik och dans till en berättelse med livets villkor och skiftningar som röd tråd. Publiken bjuds in att vara med och skapa upplevelsen tillsammans med ensemblen.

Lyssna när jag dansar hade premiär i oktober och turnerade sedan på olika boenden och verksamheter i Gävleborg. Allmänheten kunde ta del av Lyssna när jag dansar för första gången under temaveckan Bollnäs Dansar, då föreställningen spelades på Kulturhusets stora scen inför en publik som fick skratta, gråta och dansa:

”Det här var verkligen alla känslor på en och samma gång” som en av kvinnorna i publiken sade när applåderna fyllde salongen.

Turnéns sista stopp för allmänheten var Skottes Musikteater i Gävle, men berättelsen kommer att fortsätta. Lyssna när jag dansar har väckt intresse i flera kommuner både i och utanför Gävleborg.

”Deltagarna har varit dansare från första stund och arbetat med både djup och inlevelse under hela processen” säger Camilla Lucchesi som är en av Dans för Parkinsonpedagogerna i Gävleborg.

”Tänk om du visste hur mycket det här betyder för mig. Det betyder livet” säger en av dansarna i ensemblen.

Dansande dialog. ”Lyssna när jag dansar är inte en föreställning du sitter ned och tittar på” säger Dans för Parkinson-pedagog Camilla Lucchesi (i mitten). Som publik är du med och skapar upplevelsen tillsammans med dansarna på scenen. Publiken i Kulturhuset tog chansen. Foto: Emma Näsman

 

Dans är ett språk. Vem får använda det, och hur? Lyssna när jag dansar utmanar uppfattningarna om den dansande kroppen, ställer frågor och svarar att alla kan och får. Foto: Sven Lajan Westergren

Finstämd inramning. Fiolspel av Dans för Parkinson-pedagog Zala Pezdir inleder och avslutar.  Foto: Sven Lajan Westergren

Lyssna när jag dansar är ett samarbete mellan Kultur i Gävle, Region Gävleborg, Kultur Gävleborg, Dans Kultur Gävleborg, Kultur för äldre, Parkinsonföreningarna, DansPlats Skog, Dansoteket Bollnäs, Skottes Musikteater, Bollnäs Riksteaterförening, Riksteatern Gävleborg, Helge Ax:son Johnsons Stiftelse, Sparbanksstiftelsen Söderhamn och Studieförbundet Vuxenskolan Gävleborg.