Lättläst version saknas
Tillbaka

Påskpunk Hofors

Förra årets Påskpunk i Hofors blev så lyckad att årets upplaga växer till två dagar. Förutom en massa musik blir det också en workshop för unga som vill starta band.

”Det känns jätteroligt att kunna utveckla konceptet och möta efterfrågan från band som vill spela och publiken som vill lyssna” säger Christopher Andersson Bång, som förutom musiker och skivbolagsdirektör är verksamhetsutvecklare på SV Musik Gävleborg som är huvudarrangörer för Påskpunk. 

”Det är Kent Andersson som är festivalens mastermind. Han är själv gammal punkmusiker och arrangör, och växte upp på Bruket i Hofors” säger Christopher.

Alla är självklart välkomna till Hofors folkets hus långfredag och påskafton men arrangörerna hoppas särskilt nå de yngre. Lördagens workshop vänder sig specifikt till unga musikintresserade som vill starta band. Musiker och branschfolk som själva varit med länge kommer att dela med sig av tips och erfarenheter kring att bilda band, skriva låtar, fixa instrument och spelningar.

Intresset för punk har gått i vågor de senaste decennierna men återväxten finns där.

”När samhällsklimatet hårdnar som idag, växer också antirörelsen. Förra året spelade fjortonåringarna Borgerlig Begravning, de var grymma” säger Christopher.

Punken förändrade musikscenen radikalt när den kom på 1970-talet. Plötsligt var attityd och budskap viktigare än att vara en skicklig musiker, och alla fick vara med.

”Det coolaste med punken är att den inte går att sätta in i dagens kontext. Innan punken fick du inte stå på scen om du inte kunde spela. Det var väldigt få som hade resurser och möjlighet att spela då. Med punken kunde det nästan finnas status i att inte kunna spela men göra det ändå” säger Christopher.

Förra årets Påskpunk bjöd mestadels på rekorderlig trallpunk. I år är inriktningen bredare. Kongressen, Björnarna, Misconduct och Fruktansvärld är några av årets band.

”Vi hoppas det kommer en massa unga som vill starta band. Och för att förmedla punkens budskap igen: den som vill den kan” säger Christopher Andersson Bång.

Medarrangör är Folkets Hus och ABF, och festivalen stöttas av Sparbanksstiftelsen, Region Gävleborg, Hofors kommun, Gunvor Göranssons kulturstiftelse, Hofors digitaltryck och Bergsmannen.

Biljetterna köper du på Tickster