Tillbaka

Unga band banar väg för nya musiker

Unga punkband som Borgerlig Begravning inspirerar yngre att både lyssna på och själva börja spela punk. Agnes Appelgren från Arvika är en av dem.

Agnes är på Påskpunk i Hofors för andra gången tillsammans med sin pappa Magnus Appelgren och ser fram emot att se både kända band som Björnarna och Fruktansvärld, och nya band.

”Det behövdes bara en punkspelning, sedan var jag fast. När jag gick in genom grindarna på Uppsala Rumble 2021 kände jag att så här vill jag ha det jämt” berättar Agnes.

”Det var min värsta och bästa konsertupplevelse samtidigt” säger Magnus. ” Det regnade konstant – jag har aldrig sett så mycket vatten – men alla musiker och publiken gav järnet”.

Agnes växte upp med musik och säger att det varit en lyx eftersom det funnits instrument hemma. Magnus spelar i band sedan 30 år tillbaka och var en av en handfull punkare i Visby när han var ung. Idag spelar far och dotter tillsammans. De skriver låtar och går på spelningar ihop. Målet är att Agnes ska hitta egna bandkompisar så att hon ”hon inte ska behöva släpa på farsan jämt” säger Magnus.

Under workshopen Bilda band fick Agnes med sig lite bra tips på vägen. Att vara öppen för nya förslag, till exempel:

”Man kanske inte får spela punk direkt utan får börja med något annat”.

”Det som är så fantastiskt med punken är att den är så inkluderande. Oavsett om man spelar eller lyssnar så har man kärleken till punken gemensamt och man måste inte ha tuppkam och trasiga byxor” säger Magnus.

”Och man måste inte bo i Stockholm” säger Agnes.