12. Hållbar konsumtion och produktion
Vår planet har försett oss med ett överflöd av naturresurser, men vi människor har inte nyttjat det på ett ansvarsfullt sätt och konsumerar nu långt bortom vad vår planet klarar av. Visste du exempelvis att 1/3 av den mat som produceras slängs? Att uppnå hållbar utveckling kräver att vi minskar vårt ekologiska fotavtryck genom att ändra hur vi producerar och konsumerar varor och resurser.
Hållbar konsumtion innebär inte bara miljöfördelar utan även sociala och ekonomiska fördelar såsom ökad konkurrenskraft, tillväxt på såväl den lokala som globala marknaden, ökad sysselsättning, förbättrad hälsa och minskad fattigdom. Omställning till en hållbar konsumtion och produktion av varor är en nödvändighet för att minska vår negativa påverkan på klimat, miljö och människors hälsa.
Delmål 12.5. Minska mängden avfall markant
Till 2030 väsentligt minska mängden avfall genom åtgärder för att förebygga, minska, återanvända och återvinna avfall.
Delmål 12.8. Öka allmänhetens kunskap om hållbara livsstilar
Senast 2030 säkerställa att människor överallt har den information och medvetenhet som behövs för en hållbar utveckling och livsstilar i harmoni med naturen.
Kurser/Verksamhet som bidrar till uppfyllande av målet:
Hönskurs
Miljöantropologi och ekologisk hållbarhet
Lär om människors påverkan på naturen
Lär dig grunderna i friluftsliv
Smyckeskonst tema upcycling och återvinning
Hållbara tillsammans
REKO-ring, vad är det?
Vi använder oss av ekologiskt odlat kaffe och te