2022-08-18

Ung teatra

Vi träffade Lina och Elvira från Ungteatra för att prata om Ungteatra och deras engagemang.

Hallå Lina och Elvira, ni har under våren uppmärksammats med ett fint pris. Berätta, hur känns det?

Lina:

- Först kändes det lite konstigt att VI kan få ett pris, men nu har det fått sjunka in och jag är så otroligt glad och tacksam! Detta visar på att vi lyckats nå ut med vårt budskap men också en spark i baken att fortsätta, vilket vi självklart kommer göra!!

Elvira:

- Så otroligt tacksam! Jag är så glad över att det som är syftet med vår förening också blir motiveringen för ett så fint pris. Jag känner mig så innerligt stolt över alla som deltagit i vårt arbete och gjort denna förening till den fantastisk grupp som vi idag är. Så stolt över det arbete och de projekt vi i Ungteatra genomfört och så pepp på framtidens planer! 

 

Berätta lite mer om er själva? Hur föddes samhällsengagemanget?

Elvira:

- Jag har alltid varit otroligt intresserad av människor, och i och med det även samhället. Varför tänker och agerar vi på olika sätt och hur kan vi leva tillsammans med lika villkor? Jag är uppvuxen i en familj där vi pratar och diskuterar mycket om världen och politik och mitt brinnande intresse för frågor som rör alla människors lika värde känns medfött. Att leva i ett samhälle där det finns ojämlikhet och ojämställdhet har därför gjort att jag måste engagera mig. För mig är samhällsengagemanget en självklarhet, jag kan inte inte bry mig! 

Lina:

- Det har väl alltid funnits där på något sätt. Det var först när vi fick möjligheten att söka stöd hos Idécentralen som vi insåg att vi faktiskt kan göra stor skillnad.

Jag själv var redan som liten medveten om skillnader som fanns mellan olika kön, hudfärger, åldrar och religioner och har sen dess försökt sudda ut dessa osynliga linjer som präglar samhället. Från ett barns ögon var det självklart att jag skulle säga emot när det blev fel och någon blev ledsen. I högstadiet blev det tuffare klimat och det var då ungteatra kom in i bilden och gav mig en knuff att fortsätta jobba mot orättvisor och allas lika värde!

 

Och Ungteatra, hur började det, vad har ni gjort för projekt och var är ni nu?

Lina:

- Själva föreningen föddes i projektet Tre generationer av kamp (2018) som är vår första föreställning där vi som bara 14 år fick möjligheten att söka pengar från Idécentralen till att skapa scenkonst. När vi började spåna lite på temat var det självklart att feminism och jämlikhet ska genomsyra det hela precis som med vår förening idag!

Det handlar även mycket om att engagera ungdomar och att ge alla en plats att växa i sig själva och uttrycka sig; att växa tillsammans och låta kulturen och strävan efter ett mer jämlikt samhälle föra oss samman.

Elvira:

- Vi har gjort många olika projekt, stora som små. Det generella temat har alltid varit jämställdhet och jämlikhet. Först musikalen ”Tre generationer av kamp ” där vi genom ungdomars ögon speglade den feministiska kampen och samhällsutvecklingen genom tiderna. Sedan musikteatern ”1000 decibel ” 2021 med fokus på att lyfta vikten av demokrati och belysa frågor kring hur det att som ung tjej växa upp och ha starka åsikter i vår samtid. Däremellan många olika mindre scenkonst-projekt som t.ex. uppmärksammandet av förintelsens minnesdag och FN-dagen. Vi har även anordnat event som 5 mars- unga för jämställdhet- där medlemmar och medborgare får ta del av kultur kombinerat med politik för att uppmärksamma vikten av jämställdhet. 

- Idag är vi en förening med nästan 70 medlemmar som har nya projekt på gång. Vi är så taggade på att äntligen få konsumera kultur och träffa varandra efter pandemin! 

 

Ni är en förening inom vi Unga, vad innebär det, vad betyder det att ni är en förening och inte bara en fri grupp.        

Elvira:

- Det innebär egentligen att vi är en del av Vi unga-rörelsen och dess mål att få ungas röster i Sverige att bli hörda. Att vara en förening möjliggör att vi t.ex. kan ha en ekonomi för att finansiera olika projekt och att många unga från olika håll kan bli medlemmar och engagera sig så mycket de själva vill! 

Lina:

- Vi är helt vanliga ungdomar och personligen har jag lärt mig otroligt mycket inom föreningslivet. Det kräver också en hel del ansvar. Men alla möten, ögonblick och upplevelser gör att allt arbete bakom är värt det!

 

Det är valår och med anledning av det gör ni en specialskriven föreställning för Studieförbundet Vuxenskolan, vad handlar den om?

Lina:

- Det kommer bli en liten, mobil föreställning med musikaliska och teatraliska inslag. Vi kommer lyfta vikten av att använda sin röst i en demokrati och att inte ta demokratin för givet. Från unga ögon vill vi nå ut med vikten av vår demokrati!

Elvira:

- Vi kan nu vara med och påverka huruvida de demokratiska värdena värnas om eller inte. Vi har alla makten i våra händer. En ny generation får rösta, vad värdesätter de i en demokrati? Med poesi och livemusik höjer vi våra röster i hopp om att väcka fler rop! 

 

Hur kan teatern förändra samhället tror ni?

Elvira:

- Kultur och scenkonst generellt är ett bra sätt att nå ut och väcka viktiga frågeställningar hos människor. Genom att beröra i hjärtat börjar tankar snurra i huvudet. Med hjälp av teatern kan en tillgängliggöra olika frågor som berör samhället och dess utveckling och även få människor att känna sig inkluderade i förändringsarbetet. Teatern kan få oss att öppna ögonen för den verklighet vi lever i på ett helt unikt sätt, en ögonöppnare som behövs för att vecka människors engagemang! 

Lina:

- All kultur är ett lika viktigt verktyg för att uttrycka sig och förmedla ett budskap. Det för människor samman och kan locka människor och väcka tankar och skapa diskussioner. Konsten är otroligt viktig och något vi måste värna om och låta ta plats. Det finns något för alla, oavsett om du gillar att stå på scen, hemma med en kamera eller bakom ett mixerbord. Konsten för människor samman.

 

Hur ser era egna drömmar ut? Vad ser och önskar ni när ni kikar in i spåkulan? 😊

Lina:

- Det är en svår fråga! Jag vill gärna jobba med musik och fortsätta spela. Drömmen är väl att kunna försörja sig på musiken och spela i professionella orkestrar och komma ut i världen och spela!

Elvira:

- Jag har många olika drömmar, men det jag önskar mest av allt är att få fortsätta kombinera min kreativitet med mitt intresse för människor och allas lika värde. Jag tycker att det är mycket roligt och spännande att jobba med regi och vill i framtiden gärna läsa någon utbildning i teater och regi. Att få möjligheten att skapa olika föreställningar och performance för att väcka opinion är det jag drömmer mest om!