Tillbaka

Dans är livet

Dans är livet, i alla fall om man frågar Kastriot Morina och Marie Lanai. De är eldsjälarna bakom Studieförbundet Vuxenskolans dansverksamhet i Halland. Att de har mycket olika bakgrunder spelar ingen roll när dansen kommer på tal. Där är de rörande eniga.

 - Jag brinner för uttryck, säger Marie Lanai. Att kunna uttrycka något med sin dans, att förmedla känslor. Det växer man av som människa.

 - Du får också ett stärkt självförtroende av dansen, fyller Kastriot Morina in. Det går att slappna av i danssalen. Det spelar ingen roll hur länge du har dansat, det går ändå att hitta sitt eget uttryck.

Marie Lanai är utbildad danspedagog med lång erfarenhet av dansundervisning och sysslar huvudsakligen med modern dans och jazzdans. Kastriot Morina började å sin sida dansa break som tonåring och turnerade en hel del som dansare under skoltiden.

 - Genom dansen fick jag ett nytt umgänge, berättar han. Det har betytt oerhört mycket för mig. Utan dansen hade jag inte varit där jag är i dag.

Genom Studieförbundet Vuxenskolan har Kastriot Morina fått möjlighet att förverkliga drömmen om en dansstudio. I en nyrenoverad lokal i Halmstad har det växt fram en verksamhet som riktar sig till både barn, unga och vuxna.

 - Jag kan fokusera 100% på dansen, berättar Kastriot.

Att de båda brinner för att förmedla dans till andra är uppenbart.

 - Jag älskar att se hur människor börjar öppna upp sig. Det gäller både barn och vuxna. När man ser att de börjar ta för sig och synas, säger Marie och ler.

 - Jag tycker mycket om gemenskapen i dansen, att man jobbar som en grupp, säger Kastriot och Marie hakar på.

 - Dansen skapar mycket sociala kontakter. Det blir som ett andra hem. Många av mina tidigare deltagare har hållit kontakten med varandra i flera år efteråt. Framför allt spelar det ingen roll vilket socialt skikt du kommer ifrån. Dansen sammanför människor från olika grupper i samhället.

Båda är mycket nöjda med det de har uppnått så här långt, men framtidsvisioner finns förstås alltid.

 - Min dröm var Dansstudion i Halmstad och den blev verklighet, säger Kastriot. Nu vill jag gärna göra en större föreställning ihop med alla dansare från studion.

 - Jag vill göra saker ihop med andra för att få ut dansen i samhället, berättar Marie. Och genom dansen går det att möta andra kulturutövare, till exempel musiker. Våra dansstudior ger utrymme för många kreativa samarbeten och möjligheter!