Tillbaka

Mix-kören håller Elisabeth ung och levande

Elisabeth Sandström är cirkelledare för Mix-kören i  Tabergsdalen Jönköping. Genom hela hennes liv är det musiken som varit den röda tråden och passionen verkar inte avta, snarare tvärtom. Sången har genom åren lett henne till riksparaden, diverse orkestrar, spelningar utomlands och även till mannen i hennes liv. Det senaste årtiondet sprider nu Elisabeth vidare sin energi och sitt kunnande till deltagarna i Mix-kören.

20231003_104117962_iOS-2.jpg

Varför är du cirkelledare?

- Att få se glädjen i körens ögon, att höra de uppmuntrande kommentarerna till varandra och att se en spontan dans här och där, är saker som är helt fantastiska. Genom att vara med denna kör och få använda min egen röst, håller jag mig ung och känner mig levande.

Hur började ditt musikintresse?

- Det var min far som tog med mig på olika talangtävlingar när jag var ung, men viljan har alltid varit min egen att sjunga, redan från barnsben. Sedan, när jag var i övre tonåren, tröttnade jag på att mina föräldrar skulle skjutsa mig överallt. Jag kände att jag kan göra det här på egen hand och det blev rätt så bra.

Från egen solosång med utgivna singlar och spelningar i bland annat Grekland, har Elisabeths vardag mer och mer handlat om att uppmuntra körer till sång och att dela glädjen med andra. Och namnet Mix-kören har sin förklaring:

- Vi ville att det ska vara både män och kvinnor som får ta plats, i olika åldrar. Vi sjunger inte stämmor utan vi kör allsång och väljer låtar som alla kan vara med och sjunga i.

Vad är det speciella med att vara ledare inom en studiecirkel tycker du?

- Jag är noga med att låta alla i gruppen ta plats och komma till tals. När det är dags för att öva till en ny spelning ber jag dem själva komma med förslag på sånger. Och det är många som vågar säga vad de tycker och hur vi ska göra saker och ting, det vågar jag lova!

När Elisabeth sedan får frågan om vad folkbildningen givit henne och vad hon tror den har för roll i samhället, är svaret tydligt:

- Det är så många unga människor inom musiken som har gått vägen via ett studieförbund. De som inte haft råd med ett instrument har fått en chans och de som inte haft någon plats har fått ett utrymme att spela på.

Mix-körens nästa fokus blir att börja öva in julsånger till spelningar längre fram, bland annat på äldreboenden. Många i kören har varit med från start och en av deltagarna fyller 90 år nästa månad. Men trots det finns knappast några planer på att trappa ner, enligt Elisabeth.

Nästa år firar kören tio år så det är väl en mycket god anledning att fortsätta sjunga!

20231003_102059365_iOS-2.jpg