Shared Reading

Studieförbundet Vuxenskolan Jönköpings län har under våren 2018 startat ett treårigt projekt i samarbete med MTM (Myndigheten för tillgängliga medier), Regionens folkhälsoavdelning, Kommunal utveckling, Regionbiblioteket och IFS (Intresseföreingen för schizofreni och liknande psykoser).

Målgrupp för projektet är personer med, eller i farozonen för att utveckla psykisk ohälsa, men alla över arton år är välkomna. Projektet finansieras med medel från Allmänna Arvsfonden.

Shared Reading är en metod för högläsning och samtal i grupp som enligt forskning ger en förbättrad självkänsla och ett förbättrat självförtroende ioch ett ökat intresse för texter. metoden vidgar perspektiven på det egna livet och kan förändra min syn på mig själv och minska en käsnla av enamhet. Metoden är grundad av Jane Davis som bor i Liverpool och bedriver en stor verksamhet med över 360 Shared Reading grupper. Vi vill finnas på träffpunkter, inom primärvården, på psykiatriska kliniker, inom kriminalvården och på allmänna platser, så som bibliotek.


Shared Reading på Gränna bibliotek den 16 oktober!16.JPG

Kom och prova på!

Vill du ha en paus i vardagen? Läsa och samtala med andra vuxna? Då är du välkommen att var med om Shared Reading - högläsning i grupp på Huskvarna bibliotek.

Shared Reading är en spännande högläsningsmetod där man läser och samtalar kring noveller, dikter och andra korta texter. Man får möjligheten att dela tankar, känslor och erfarenheter, men du deltar alltid på det sätt du själv vill. Både ovana och vana läsare är varmt välkomna. Du hittar mer information på www.sv.se/sharedreading

"Redan efter första träffen kände jag '- Yes, det här är ju någonting!'. Så kändes det. Helt påfylld av välbehag.
 "/Deltagare i en Shared Reading grupp

Var: Gränna Bibliotek

När: Kl. 14.00-15.30

Datum: Onsdag den 16 oktober

Kostnad: Ingen

Anmälan: katarina.lundgren@sv.se, 0720-70 67 98


Bokmässan

Vi fick vara en del i SV:s monter på Bokmässan med temat hållbarhet. Annika Westh, ordförande i SV Göteborg  intervjuade projektledare AnnaMalin Kax och deltagare Ann-Karin Rigar.

B9.jpg

Vi är väldigt glada över att Anna-Karin var med då det är viktigt för oss att sprida våra deltagares berättelser och upplevelser av Shared Reading. Deras röster sprider bäst metoden, vilket i sin tur gör att vi får möjlighet att möta och hjälpa fler deltagare.

bokmässan1.jpg

Du kan se hela intervjun genom att klicka här.

Ett stort tack till dig Anna-Karin för att du var med!


Prova på Shared Reading på Huskvarna bibliotek den 7 november!

Shared Reading Används endast i projektet (5).JPG

Kom och prova på!

Vill du ha en paus i vardagen? Läsa och samtala med andra vuxna? Då är du välkommen att prova  Shared Reading - högläsning i grupp på Huskvarna bibliotek.

Shared Reading är en spännande högläsningsmetod där man läser och samtalar kring noveller, dikter och andra korta texter. Man får möjligheten att dela tankar, känslor och erfarenheter, men du deltar alltid på det sätt du själv vill. Både ovana och vana läsare är varmt välkomna. Du hittar mer information på www.sv.se/sharedreading

"Redan efter första träffen kände jag '- Yes, det här är ju någonting!' så kändes det. Helt påfylld av välbehag."
/Deltagare i en Shared Reading grupp

Var: Huskvarna Bibliotek

När: Kl. 17.15-18.45

Datum: Torsdagen den 7 november

Kostnad: Ingen

Anmälan: katarina.lundgren@sv.se, 0720-70 67 98

 


Arton nya läsledare i Sverige

20.jpeg

Det var ett härligt gäng som satsade helgen som var på att bli läsledare för fler Shared Reading grupper i Sverige. Vi är både stolta och glada över er och ser fram emot att få se vad det kan få betyda på era respektive orter. 

4.jpeg

 

3.jpeg


17.jpeg

Katarina Lundgren, Catharina Kåberg och Anette Forssander var helgens utbildare.

16.jpeg

Tack för att ni kom och hoppas att vi ses igen!


Utbildning av fler läsledare 

Idag har vi tjugo läsledare, men planen är att vi ska bli fler i hela Jönköpings län och du är varmt välkommen att vara med. Vår läsledarutbildning sträcker sig över tre heldagar. En utbildning som du får helt gratis med ett egentligt värde på ca 8-10.000 kr.

Vi kommer att ha fyllda dagar med resonemang kring metod och de viktiga verktyg som metoden innefattar. Vi kommer att få vara med om att genomföra Shared Reading och se på olika exempel på ledarskap inom metoden.

Så boka fredag den  18 - söndag den 20 oktober.

Har du frågor eller vill anmäla dig? Ta kontakt med
Projektledare AnnaMalin Kax
Telefon: 0720 - 70 50 45
Mejl: annamalin.kax@sv.se


 

Uppstart med Shared Reading på Jönköpings stadsbibliotek 

Shared Reading Används endast i projektet (5).JPG

Vill du ha en paus i vardagen? Läsa och prata med andra vuxna? Då är du välkommen till Shared Reading - högläsning i grupp. I höst startar två grupper på Jönköpings Stadsbibliotek. 

Shared Reading är en spännande högläsningsmetod där man läser och samtalar kring noveller, dikter och andra kortare texter. Man får möjlighet till att dela tankar, känslor och erfarenheter för nya perspektiv, men du deltar på det sätt du själv vill. Både ovana och vana läsare är varmt välkomna.

Var: Jönköpings stadsbibliotek

När:  fredagar med start den 30/8 kl. 10.00-11.30  eller  

           tisdagar med start den 24/9 kl. 17.30-19.00 

Antal träffar:10 ggr 

Kostnad: Ingen 

Kontakt: AnnaMalin Kax, Projektledare, annamalin.kax@sv.se, tel. 0720 - 70 50 45 


Shared Reading på Anebys bibliotek

Shared Reading Används endast i projektet (4).JPG

 

 Var: Aneby Bibliotek, Köpmansgatan 2, Aneby

När: September (tio tillfällen)

Tid: Ännu inte bestämt

Kostnad: Ingen och vi bjuder på fika

Ledare: Anette Forssander


 

Informations - och prova på kväll i Sävsjö

SharedReading.jpg

Foto: Lillian Andersson/SävsjöAppen
Från vänster: Jan Engström bibliotikare Sävsjö Bibliotek, Elina Roos Anhörigsamordnare/samordnare mötesplats Brygghörnan Sävsjö, Katarina Lundgren och AnnaMalin Kax från projektet Shared Reading och Madeleine Sjöstrand Verksamhetsutvecklare Sävsjö, Studieförbundet Vuxenskolan.

Vi har en spännande höst som ligger framför, med fokus på att hitta läsledare och deltagare i hela Jönköpings län. I tisdags träffade vi Madeleine Sjöstrand, Jan Engström och Elina Roos för att informera om Shared Reading och bolla idéer kring att starta upp verksamhet i Sävsjö. 

Mötet mynnade ut i en informations - och prova på kväll på Brygghörnan i Sävsjö torsdag den 19 augusti kl 18.00 - 19.30 och med en plan om att ordna med en läsledarutbildning i trakten. Vi är verkligen glada över detta! 

Lillian Andersson tog bilden och skrev en fin artikel om vårt möte och metoden. Du hittar den i Sävsjöappen, via länken nedan:

http://savsjoappen.se/view/ads/?id=29621

Vi önskar er en härlig sommar! 


Utbildning av nya läsledare i Shared Reading

Under helgen som gick hade vi glädjen att få utbilda ytterligare 10 läsledare i Shared Reading. 

ladda ned (37).jpg

Så glada för stort engagemang från deltagarna under tre intensiva men härliga dagar.

ladda ned (39).jpg

Kursdeltagarna fick prova på att vara läsledare i mindre grupper och sedan som slutövning leda fyra av kurskamraterna i en Shared Reading. 

Grattis säger vi till våra nya läsledare som nu är redo att ta sig an grupper ute i Jönköpings län!


En intressant dag på Schizofrenikongressen den 27 april i Stockholm

Vi hade den stora äran att få vara med på Schizofrenikongressen i Lördags. Det var en givande dag fylld med hoppfull information om det arbete som pågår för att förbättra vardag och framtid för anhöriga och sjuka.

Vi fick vara med och presentera Shared Reading med en efterföljande prova på.

TACK för att vi fick komma!


Shared Reading på återhämtningskonferens 

thumbnail_Image.jpg

Ännu en gång har vi fått möjlighet att var med och informera om Shared Reading och denna gång var det under återhämtningskonferensen i Huskvarna den 20 mars. Intresset var stort och många som kom fram till oss efter informationen för att ställa frågor och ta med sig informationsblad hem.  


Första utbildning av läsledare är klar

Så har vi äntligen utbildade läsledare som kan leda grupper runt om i länet!

Väl förberedda och taggade kunde våra utbildare Christina Heldemark och Anette Forssander informera, instruera och vägleda våra blivande läsledare under tre intensiva kursdagar.

Deltagarna fick vara deltagare i Shared Reading-grupper för att sedan själva förbereda och genomföra en Shared Reading i mindre och större grupper. 

Att påbörja en berättelse tillsammans är som att påbörja en resa till dess att vi är framme. Det tar dig utanför ditt eget liv men det kan också påverka det. Du kommer att få ta del av hur karaktärerna i berättelsen hanterar sin värld och kanske kommer du att lära dig något utifrån det.
Deltagare i Shared Reading

Ett stort tack till er alla som var med och gjorde utbildningsdagarna tillsammans med oss!

Vi ser fram mot nästa utbildningstillfälle som är den 10-12 maj. Anmäl dig genom att mejla annamalin.kax@sv.se eller ring på tel 0720-70 50 45

 


 

Konferensdag Kultur för hälsa i Nässjö

Vi fick möjlighet att genom Regionens Folkhälsoavdelning vara med på deras konferensdag Kultur för hälsa. Det var en dag fylld av inspirerande föreläsningar och sång och musik av Titti Sjöblom och Ehrling Eliasson. Vi  fick också möjlighet att föreläsa och informera om Shared Reading, vilket kändes uppskattat.

Här står projektledare AnnaMalin Kax och informerar om metoden. Det kanske syns att vi gillar det vi gör:)!?

Projketledare AnnaMalin Kax och Litterär samordnare, samt assiterande projektledare, Katarina Lundgren höll i föreläsningen för ca 15 deltagare. 

Tack till er som kom och lyssnade på oss och tack Regionens Folkhälsoavdelning för att vi fick vara med!


 

 


Shared Reading  på SmåLit

Så glada vi  var att få vara med på SmåLit dels med en monter och dels  med ett seminarium om Shared Reading med prova på för de som ville det. 

Många kom till vårt bord och ville höra mer om vad Shared Reading går ut på och de gick därifrån med en folder i handen och en ny kunskap om att man i grupp kan läsa och samtala i Studieförbundets Vuxenskolans regi. 


 

Vill du delta i en Shared Reading-grupp?

Vi har alltid nya och pågående grupper i Shared Reading.
Klicka här för att komma till anmälan. 
Klicka här om du istället vill skriva ut din anmälan för att skicka in med post.

Eller anmäl dig genom att mejla annamalin.kax@sv.se eller att ringa på tel. 0720-70 50 45.


 

Informationsfolder

Om du vill ta del av våra informationsfoldrar för egen del eller för att dela vidare, klicka på länkarna nedan: 

Klicka här för vårt informationsblad - riktad till deltagare
Klicka här för vårt informationsblad - riktad till läsledare


 

Vill du se filmen om Shared Reading från Liverpool?

Klicka härVill du se en film om Shared Reading på bibliotek?

Klicka här


 

Besök från Liverpool

Den 24 - 26 april hade vi besök av Tom från The Reader Organisation i Liverpool. Tom utbildade oss till läsledare. Den 2-3 oktober utbildas vi till att utbilda läsledare. Vi har haft mycket intressanta och givande dagar och är ännu mer inspirerade till att fler ska få ta del av metoden och få delta i Shared Reading-grupper.


 Inslag i  SVT

Startar läsgrupper för människor med psykisk ohälsa den 23/4
Text och film på svt.se

Lokala nyheter Jönköping den 23/4
Filmklipp från svt.se (se nedan) 

 


 

Kontakta oss


AnnaMalin Kax
Projektledare
annamalin.kax@sv.se
0720-70 50 45

Katarina Lundgren

Assisterande projektledare 
och litterär samordnare
katarina.lundgren@sv.se
0720-70 67 98
   
Arbetstider: Arbetstider:
Måndag - Torsdag 08.00 - 15.00 Måndag, fredag kl. 08.00 - 17.00
Fredag 08.00 - 12.00  

 

Projektet finansieras med medel från Arvsfonden.