Shared Reading

Studieförbundet Vuxenskolan Jönköpings län har under våren 2018 startat ett treårigt Shared Reading-projekt i samarbete med MTM (Myndigheten för tillgängliga medier), Regionens folkhälsoavdelning, Kommunal utveckling, Regionbiblioteket, Hjärnkoll och IFS (Intresseföreingen för schizofreni och liknande psykoser).

Målgrupp för projektet är personer med, eller i farozonen för att utveckla psykisk ohälsa.

Projektet finansieras med medel från Allmänna Arvsfonden.

Shared Reading är en metod för högläsning och samtal i grupp. Metoden är utvecklad och utvärderad i England. Projektet vill sprida Shared Reading i Jönköpings län och vill bland annat finnas på träffpunkter, inom primärvården, på psykiatriska kliniker, inom kriminalvården och på bibliotek.


Uppstart med Shared Reading på Jönköpings stadsbibliotek 

Shared Reading Används endast i projektet (5).JPG

Vill du ha en paus i vardagen? Läsa och prata med andra vuxna? Då är du välkommen till Shared Reading - högläsning i grupp. I höst startar två grupper på Jönköpings Stadsbibliotek. 

Shared Reading är en spännande högläsningsmetod där man läser och samtalar kring noveller, dikter och andra kortare texter. Man får möjlighet till att dela tankar, känslor och erfarenheter för nya perspektiv, men du deltar på det sätt du själv vill. Både ovana och vana läsare är varmt välkomna.

Var: Jönköpings stadsbibliotek 

NärDu kan välja mellan  

           fredagar med start den 30/8 kl. 10.00-11.30  eller  

           tisdagar med start den 24/9 kl. 17.30-19.00 

Antal träffar:10 ggr 

Kostnad: Ingen 

Kontakt: AnnaMalin Kax, Projektledare, annamalin.kax@sv.se, tel. 0720 - 70 50 45 


Informations och prova-på kväll på Aneby bibliotek

Shared Reading Används endast i projektet (4).JPG

Vill du ha en paus i vardagen? Läsa och prata med andra vuxna? Då är du välkommen till en informations och prova-på kväll med Shared Reading - högläsning i grupp.

Shared Reading är en spännande högläsningsmetod där man läser och samtalar kring noveller, dikter och andra kortare texter. Man får möjlighet till att dela tankar, känslor och erfarenheter för nya perspektiv, men du deltar på det sätt du själv vill. Både ovana och vana läsare är varmt välkomna.

 Var: Aneby Bibliotek, Köpmansgatan 2, Aneby

När: fredag den 23 augusti (tio tillfällen)

Tid: 15.30 - 17.00

Kostnad: Ingen och vi bjuder på fika

Ledare: Anette Forssander

Kontakt: AnnaMalin Kax, Projektledare, annamalin.kax@sv.se, tel. 0720 - 70 50 45 Sanna Godenäs, chef på Aneby Bibliotek, sanna.godenäs@aneby.se, tel. 0380 - 462 41


 

Informations - och prova på kväll i Sävsjö

SharedReading.jpg

Foto: Lillian Andersson/SävsjöAppen
Från vänster: Jan Engström bibliotikare Sävsjö Bibliotek, Elina Roos Anhörigsamordnare/samordnare mötesplats Brygghörnan Sävsjö, Katarina Lundgren och AnnaMalin Kax från projektet Shared Reading och Madeleine Sjöstrand Verksamhetsutvecklare Sävsjö, Studieförbundet Vuxenskolan.

Vi har en spännande höst som ligger framför, med fokus på att hitta läsledare och deltagare i hela Jönköpings län. I tisdags träffade vi Madeleine Sjöstrand, Jan Engström och Elina Roos för att informera om Shared Reading och bolla idéer kring att starta upp verksamhet i Sävsjö. 

Mötet mynnade ut i en informations - och prova på kväll på Brygghörnan i Sävsjö torsdag den 19 augusti kl 18.00 - 19.30 och med en plan om att ordna med en läsledarutbildning i trakten. Vi är verkligen glada över detta! 

Vi skulle inte komma någonstans med detta projekt utan våra samarbetspartners!

Lillian Andersson tog bilden och skrev en fin artikel om vårt möte och metoden. Du hittar den i Sävsjöappen, via länken nedan:

http://savsjoappen.se/view/ads/?id=29621

Vi önskar er en härlig sommar! Vill Du bli läsledare i Shared Reading?

Den 18-20 oktober har vi en ny härligt kurshelg för att utbilda nya läsledare för Jönköpingslän.  Vi söker dig som tycker om litteratur och möten mellan människor. Vi ser helst att du har egen erfarenhet som deltagare i en grupp under ett antal tillfällen. Utbildningen kostar inget men du förbinder dig att starta studiecirkel i Studieförbundet Vuxenskolans regi.

ladda ned (38).jpg

Men hur får jag tag i texter? Var ska vi vara och hur ska jag få tag i deltagare? Hör av dig så berättar vi mer om hur vi stöttar våra läsledare med praktiska saker kring uppdragen som läsledare i Shared Reading.

Ta en kontakt redan idag: annamalin.kax@sv.se eller ring på tel 0720-70 50 45.


Utbildning av nya läsledare i Shared Reading

Under helgen som gick hade vi glädjen att få utbilda ytterligare 10 läsledare i Shared Reading. 

ladda ned (37).jpg

Så glada för stort engagemang från deltagarna under tre intensiva men härliga dagar.

ladda ned (39).jpg

Kursdeltagarna fick prova på att vara läsledare i mindre grupper och sedan som slutövning leda fyra av kurskamraterna i en Shared Reading. 

ladda ned (34).jpg

Grattis säger vi till våra nya läsledare som nu är redo att ta sig an grupper ute i Jönköpings län!

Till hösten kommer det bli flera utbildningar så anmäl dig redan idag med mail till  annamalin.kax@sv.se eller ring på tel 0720-70 50 45.


En intressant dag på Schizofrenikongressen den 27 april i Stockholm

Vi hade den stora äran att få vara med på Schizofrenikongressen i Lördags. Det var en givande dag fylld med hoppfull information om det arbete som pågår för att förbättra vardag och framtid för anhöriga och sjuka.

Vi fick vara med och presentera Shared Reading med en efterföljande prova på.

TACK för att vi fick komma!

 

 


Vill du bli en i teamet?

thumbnail_image2.jpg

Genom att utbilda dig till läsledare kan du, var du än bor i Jönköpings län, få läsa och leda grupper i Shared Reading. För att få gå utbildningen ska du helst ha varit deltagare i en Shared Reading vid  tre tillfällen. 

Nästa utbildningstillfälle är den 10-12 maj.

Anmäl dig genom att mejla annamalin.kax@sv.se eller ring på tel 0720-70 50 45


Prova på-grupper den 4 och 11 april!

Är du nyfiken på Shared Reading och vill prova på att delta i en grupp så är du Välkommen till oss på Studieförbundet Vuxenskolan, Huskvarnavägen 40, plan 2. En rutinerad läsledare kommer att vägleda dig och de andra deltagarna under 1 ½ timme, med start kl 17.00

Shared Reading Används endast i projektet (1).JPG

Antalet platser är begränsade. Anmäl dig genom att mejla annamalin.kax@sv.se eller ring på tel 0720-70 50 45.


Shared Reading på Huskvarna bibliotek!

Shared Reading Används endast i projektet (5).JPG

Är Du nyfiken på Shared Reading - högläsning i grupp är du välkommen till Huskvarna bibliotek.

I Shared Reading läser man högt tillsammans och samtalar kring noveller, dikter och andra korta texter under 1 1/2 tim. Du hittar mer information på www.sv.se/sharedreading.

Gruppen kommer att ha 5-8 deltagare och träffas vid tio tillfällen.

Var: Huskvarna Bibliotek

Datum: Start 9 maj

Närkl. 17.15-18.45

Kontakt: annamalin.kax@sv.se, 0720 - 70 50 45


Shared Reading på återhämtningskonferens 

thumbnail_Image.jpg

Ännu en gång har vi fått möjlighet att var med och informera om Shared Reading och denna gång var det under återhämtningskonferensen i Huskvarna den 20 mars. Intresset var stort och många som kom fram till oss efter informationen för att ställa frågor och ta med sig informationsblad hem.  


Första utbildning av läsledare är klar

Så har vi äntligen utbildade läsledare som kan leda grupper runt om i länet!

Väl förberedda och taggade kunde våra utbildare Christina Heldemark och Anette Forssander informera, instruera och vägleda våra blivande läsledare under tre intensiva kursdagar.

Deltagarna fick vara deltagare i Shared Reading-grupper för att sedan själva förbereda och genomföra en Shared Reading i mindre och större grupper. 

Att påbörja en berättelse tillsammans är som att påbörja en resa till dess att vi är framme. Det tar dig utanför ditt eget liv men det kan också påverka det. Du kommer att få ta del av hur karaktärerna i berättelsen hanterar sin värld och kanske kommer du att lära dig något utifrån det.
Deltagare i Shared Reading

Ett stort tack till er alla som var med och gjorde utbildningsdagarna tillsammans med oss!

Vi ser fram mot nästa utbildningstillfälle som är den 10-12 maj. Anmäl dig genom att mejla annamalin.kax@sv.se eller ring på tel 0720-70 50 45

 


 

Konferensdag Kultur för hälsa i Nässjö

Vi fick möjlighet att genom Regionens Folkhälsoavdelning vara med på deras konferensdag Kultur för hälsa. Det var en dag fylld av inspirerande föreläsningar och sång och musik av Titti Sjöblom och Ehrling Eliasson. Vi  fick också möjlighet att föreläsa och informera om Shared Reading, vilket kändes uppskattat.

Här står projektledare AnnaMalin Kax och informerar om metoden. Det kanske syns att vi gillar det vi gör:)!?

Projketledare AnnaMalin Kax och Litterär samordnare, samt assiterande projektledare, Katarina Lundgren höll i föreläsningen för ca 15 deltagare. 

Tack till er som kom och lyssnade på oss och tack Regionens Folkhälsoavdelning för att vi fick vara med!


 

Release av Handbok

Fredagen den 22 februari kunde vi äntligen dra banden för vår fina Handbok som är översättning av  den engelska och bearbetad för svenska förhållanden med tillåtelse av The Reader Organisation


Shared Reading  på SmåLit

Så glada vi  var att få vara med på SmåLit dels med en monter och dels  med ett seminarium om Shared Reading med prova på för de som ville det. 

Många kom till vårt bord och ville höra mer om vad Shared Reading går ut på och de gick därifrån med en folder i handen och en ny kunskap om att man i grupp kan läsa och samtala i Studieförbundets Vuxenskolans regi. 


 

Prova på-grupper den 7, 14 och 21 februari

Är du nyfiken på Shared Reading och vill prova på att delta i en grupp så är du Välkommen till oss på Studieförbundet Vuxenskolan, Huskvarnavägen 40, plan 2. En rutinerad läsledare kommer att vägleda dig och de andra deltagarna under 1 ½ timme, med start kl 17.00


Antalet platser är begränsade. Anmäl dig genom att mejla annamalin.kax@sv.se eller ring på tel 0720-70 50 45


 
Utbildning av läsledare 2019

Nu är det dags. Du kan bli en utav våra läsledare och gå vår utbildning i  mars 2019, som sträcker sig under tre heldagar. En utbildning som du får helt gratis med ett egentligt värde på ca 8-10.000 kr.

Vi kommer att ha fyllda dagar med resonemang kring metod och de viktiga verktyg som metoden innefattar. Vi kommer att få vara med om att genomföra Shared Reading och se på olika exempel på ledarskap inom metoden.

Nästa utbildningstillfälle  är den 10-12 maj.

Har du frågor eller vill anmäla dig till atta vara med är det bara att ta kontakt med projektledare AnnaMalin Kax som nås på:
Telefon: 0720 - 70 50 45
Mejl: annamalin.kax@sv.se


 

Vill du delta i en Shared Reading-grupp?

Vi har alltid nya och pågående grupper i Shared Reading.
Klicka här för att komma till anmälan. 
Klicka här om du istället vill skriva ut din anmälan för att skicka in med post.

Eller anmäl dig genom att mejla annamalin.kax@sv.se eller att ringa på tel. 0720-70 50 45.


 

Informationsfolder

Om du vill ta del av våra informationsfoldrar för egen del eller för att dela vidare, klicka på länkarna nedan: 

Klicka här för vårt informationsblad - riktad till deltagare
Klicka här för vårt informationsblad - riktad till läsledare


 

Vill du se filmen om Shared Reading från Liverpool?

Klicka härVill du se en film om Shared Reading på bibliotek?

Klicka härHandbok för läsledare 

Under hösten har Linda Staflund översatt The Readers handbok Read to Lead - Course handbook som vi ska ha till våra utbildningar av läsledare. Vi har arbetat med både språk, bilder och med layout tillsammans med Anniora design.

Vår översatta version av handboken heter Shared Reading - Handbok för läsledare. 

Nedan får ni se några utav alla de bilder som togs för handboken, och ni kan även se fler bilder i bildspelet längst ned på sidan. Vi är så glada över att det snart är release för materialet. Ett särskilt tack riktar vi till Ali, Raqiya, Karin, Malin, Emelie, Tomas och Evelin som ställde upp för fotografering.

 

 

 

 

 

 


 

Besök från Liverpool

Den 24 - 26 april hade vi besök av Tom från The Reader Organisation i Liverpool. Tom utbildade oss till läsledare. Den 2-3 oktober utbildas vi till att utbilda läsledare. Vi har haft mycket intressanta och givande dagar och är ännu mer inspirerade till att fler ska få ta del av metoden och få delta i Shared Reading-grupper.


 Inslag i  SVT

Startar läsgrupper för människor med psykisk ohälsa den 23/4
Text och film på svt.se

Lokala nyheter Jönköping den 23/4
Filmklipp från svt.se (se nedan) 

 


 

Kontakta oss


AnnaMalin Kax
Projektledare
annamalin.kax@sv.se
0720-70 50 45

Katarina Lundgren

Assisterande projektledare 
och litterär samordnare
katarina.lundgren@sv.se
0720-70 67 98
   
Arbetstider: Arbetstider:
Måndag - Torsdag 08.00 - 15.00 Måndag, fredag kl. 08.00 - 17.00
Fredag 08.00 - 12.00