Shared Reading - delad läsning

Shared Reading är en metod för högläsning och samtal i grupp som enligt forskning bl.a. ger en förbättrad självkänsla, ett förbättrat självförtroende och ett ökat intresse för texter. Studier har visat att Shared Reading har störst effekt för människor som lever i ett  socialt utanförskap eller människor med psykisk ohälsa. Metoden vidgar perspektiven på det egna livet, kan förändra självbilden och minska känslor av ensamhet. Men alla personer över 18 år som är intresserade att prova på Shared Reading  är välkomna att anmäla sig till en grupp!

Projektet finansieras med medel från Allmänna Arvsfonden och vi samarbetar med MTM (Myndigheten för tillgängliga medier), Regionens folkhälsoavdelning, Kommunal utveckling, Regionbiblioteket och IFS (Intresseföreningen för schizofreni och liknande psykoser).

Vill du bli en av alla våra läsledare? Anmäl dig till höstens utbildningar:

JÖNKÖPING
Fredag den 18/9 – Söndag den 20/9
Utbildare: AnnaMalin Kax och Christina Heldemark

NÄSSJÖ
Fredag den 13/11 – Söndag den 15/11
Utbildare: Catharina Kåberg och Katarina Lundgren


Anteckning 2020-06-09 153106.png

Anteckning 2020-06-09 153153.png


Anteckning 2020-03-27 090136.pngAnteckning 2020-03-27 090239.pngAnteckning 2020-03-27 090357.pngAnteckning 2020-03-27 090457.pngAnteckning 2020-03-27 090546.png


Shared Reading digitalt, kommit för att stanna?

affisch.png

Efter att vi haft två digitala grupper i Shared Reading är det nu dags för att starta ännu en grupp som möts via datorer eller surfplattor. 

Hur är det att ha vara deltgare i en grupp som möts via skärmar? Vi har ställt frågan till några av våra deltagare och de är positivt överraskade av att det blir en gemenskap och ett fint möte med littertur trots att man sitter och läser på skärmen. 

Vi tror att detta kommer att kunna finnas kvar för de som har svårt att ta sig till en plats men som verkligen kan uppskatta läsning och samtal via digitala mötesplatser. 

Är du intresserad av att prova på? Anmäl ditt intresse till Katarina Lundgren, katarina.lundgren@sv.se, tel. 0720 – 70 67 98.Premiär för en digital läsledaråterträff 

Nu har vi haft det första mötet med våra läsledare digitalt. Stämningen var god och det var många glada tillrop och leenden när den ena efter den andra droppade in och blev synlig på skärmen.

1 Digitalt 22 april (2).jpg

Självklart så är det så att vi helst vill träffas fysiskt, men det känns bättre att ses så här än att inte kunna ses alls. Det blev också premiär för att prova på Shared Reading via skärm med en dikt, och vi tycker att det gick riktigt bra. 

2 Digitalt 22 april (2).jpg


Vi ser fram emot fler sådana här träffar och vi ordnar även med Shared Reading-grupper digitalt för allmänheten, så hör av dig om du är intesserad av att vara med var du än bor i Jönköpings län!

Anmälan: annamalin.kax@sv.se, 0720 - 70 50 45

 


Så säger deltagare om Shared Reading

I utvärderingar uttrycker deltagare i Shared Reading att de är mycket positivt till metoden. Så här säger några om vad det har betytt dem:

"Fått kontakt med delar av mig själv som jag inte haft kontakt med på mycket länge. Intressant att träffa nya människor, oliktänkande, med en annan bakgrund. Egentid, detta är bara min tid"

En annan deltagare menar att det i Shared Reading varit "fantastiskt att få möta människor otvunget i en reflekterand diskussion. Att få vara i en varm och tillåtande omgivning - en lisa för själen!"

Lyssna på vad Shared Reading har betytt för Anna Karin Rigar här.

Anteckning 2020-04-03 141219.png


Shared Reading i  P4 Jönköping!

Nu har vi fått möjligheten att prata Shared Reading - delad läsning  då nyfikna Pernilla Arvidsson på P4 Jönköping bjöd in oss att berätta mer.  Gå in och lyssna  via länken:

http://p4dela.sverigesradio.se/?id=18140

thumbnail_20200306_155703 (1).jpg


Nya grupper med Shared Reading som kommer att starta

16.JPG

”Fascinerande att ha djupa öppna samtal med okända personer.
Läsecirkeln blev som ett andningshål i vardagen där man vilar i
nuet.” /Deltagare i en Shared Reading-grupp

Utifrån covid-19 flyttas grupp med Shared Reading fram. Det gäller både grupper som är igång och de grupper som skulle starta. 

På följande orter kommer det framöver att finnas grupper i Shared Reading:

 • Bankeryd
 • Eksjö
 • Gränna
 • Huskvarna
 • Jönköping
 • Nässjö
 • Sävsjö
 • Tranås
 • Vaggeryd
 • Vetlanda
 • Värnamo

Välkommen med din anmäl redan idag oavsett var du bor i Jönköpings län.

Anmälan:

AnnaMalin Kax
Telefon: 0720 - 70 50 45
Mejl: annamalin.kax@sv.se

Katarina Lundgren
Telefon: 0720 - 70 67 4 98
Mejl: katarina.lundgren@sv.se 


Tranås i tur för informationsträff om Shared Reading

20191114_125847.jpg

Låter metoden Shared Reading bekant eller intressant?  Om du bor i  Tranås är du välkommen att få höra mer och prova på metoden. Vi vill nå dig som skulle vilja delta i en grupp eller skulle vilja leda en grupp i Shared Reading som läsledare. Vi ser gärna att olika föreningar eller orgnanisationer kommer för att få förstahandsinformation om en metod som kan ge värdefulla hälsoeffekter.

Var: Tranås stadsbibiotek

Datum: onsdag 26 februari

När: 18.00-19.00

Kostnad: Ingen och vi bjuder på fika

Anmälan: katarina.ludngren@sv.se, 

Välkomna!


Psykiatrivecka i Värnamo och på Höglandet 8-15 november

...och vi var på plats för få informera om Shared Reading och vilka effekter det kan ha på deltagarna. Många var frågorna och vi hoppas se de inresserade i våra grupper, antingen som läsledare eller deltagare.

20191115_134424 (1).jpg

AnnaMalin berättade om Shared Reaing inför intresserade åhörare. Vi hoppas att inom kort kunna starta upp en Shared Reading grupp på Värnamo sjukhus.

20191114_125847.jpg

Utanför Café Linnéan på Eksjö bibliotek fanns Katarina för att informera föreläsningsbesökare  under torsdagen.

 


Grattis till våra nyutbildade läsledare!

Under helgen 8-10 november hade vi glädjen  att ännu en gång få samla intresserade personer i  länet till att bli läsledare i Shared Reading!  Ett härligt gäng som nu är redo för att ta emot deltagare bl a i Vetlanda och Sävjö. 

"Det har betytt mycket! Har inneburit  en personlig utveckling."

"Jag känner att jag har blivit modigare och fått mer tillit till mig själv. Jag känner mig glad och stolt över att jag numera är en läsledare i Shared Reading."

Utb3 bild 2.jpeg


Seniormässa i Värnamo den 22 oktober

3.jpg

Igår var vi på Seniormässan på gummifabriken i Värnamo. Det var en dag full utav spännande möten och vi fick en hel del input till fortsatt verksamhet inom Studieförbundet Vuxenskolan. Flertalet personer fastnade för metoden Shared Reading - så snart kanske vi har några som vill utbilda sig till läsledare i Värnamo? Vi hoppas på det!

radio.png

Vi fick även möjlighet att prata med Hasse och Sofie från P4 ca 1:50 in i programmet. Vi hann inte prata om Shared Reading, men om du är nyfiken på vad vi pratade om, kan du lyssna på inslaget här.

Med önskan om en fin dag!


Bokmässan

Vi fick vara en del i SV:s monter på Bokmässan med temat hållbarhet. Annika Westh, ordförande i SV Göteborg  intervjuade projektledare AnnaMalin Kax och deltagare Ann-Karin Rigar.

B9.jpg

Vi är väldigt glada över att Anna-Karin var med då det är viktigt för oss att sprida våra deltagares berättelser och upplevelser av Shared Reading. Deras röster sprider bäst metoden, vilket i sin tur gör att vi får möjlighet att möta och hjälpa fler deltagare.

bokmässan1.jpg

Du kan se hela intervjun genom att klicka här.

Ett stort tack till dig Anna-Karin för att du var med!


Arton nya läsledare i Sverige

20.jpeg

Det var ett härligt gäng som satsade helgen som var på att bli läsledare för fler Shared Reading grupper i Sverige. Vi är både stolta och glada över er och ser fram emot att få se vad det kan få betyda på era respektive orter. 

4.jpeg

 

3.jpeg


17.jpeg

Katarina Lundgren, Catharina Kåberg och Anette Forssander var helgens utbildare.

16.jpeg

Tack för att ni kom och hoppas att vi ses igen!


Utbildning av fler läsledare 

Idag har vi tjugo läsledare, men planen är att vi ska bli fler i hela Jönköpings län och du är varmt välkommen att vara med. Vår läsledarutbildning sträcker sig över tre heldagar. En utbildning som du får helt gratis med ett egentligt värde på ca 8-10.000 kr.

Vi kommer att ha fyllda dagar med resonemang kring metod och de viktiga verktyg som metoden innefattar. Vi kommer att få vara med om att genomföra Shared Reading och se på olika exempel på ledarskap inom metoden.

Så boka fredag den  18 - söndag den 20 oktober.

Har du frågor eller vill anmäla dig? Ta kontakt med
Projektledare AnnaMalin Kax
Telefon: 0720 - 70 50 45
Mejl: annamalin.kax@sv.se


Informations - och prova på kväll i Sävsjö

SharedReading.jpg

Foto: Lillian Andersson/SävsjöAppen
Från vänster: Jan Engström bibliotikare Sävsjö Bibliotek, Elina Roos Anhörigsamordnare/samordnare mötesplats Brygghörnan Sävsjö, Katarina Lundgren och AnnaMalin Kax från projektet Shared Reading och Madeleine Sjöstrand Verksamhetsutvecklare Sävsjö, Studieförbundet Vuxenskolan.

Vi har en spännande höst som ligger framför, med fokus på att hitta läsledare och deltagare i hela Jönköpings län. I tisdags träffade vi Madeleine Sjöstrand, Jan Engström och Elina Roos för att informera om Shared Reading och bolla idéer kring att starta upp verksamhet i Sävsjö. 

Mötet mynnade ut i en informations - och prova på kväll på Brygghörnan i Sävsjö torsdag den 19 augusti kl 18.00 - 19.30 och med en plan om att ordna med en läsledarutbildning i trakten. Vi är verkligen glada över detta! 

Lillian Andersson tog bilden och skrev en fin artikel om vårt möte och metoden. Du hittar den i Sävsjöappen, via länken nedan:

http://savsjoappen.se/view/ads/?id=29621

Vi önskar er en härlig sommar! 


Utbildning av nya läsledare i Shared Reading

Under helgen som gick hade vi glädjen att få utbilda ytterligare 10 läsledare i Shared Reading. 

ladda ned (37).jpg

Så glada för stort engagemang från deltagarna under tre intensiva men härliga dagar.

Kursdeltagarna fick prova på att vara läsledare i mindre grupper och sedan som slutövning leda fyra av kurskamraterna i en Shared Reading. 

Grattis säger vi till våra nya läsledare som nu är redo att ta sig an grupper ute i Jönköpings län!


En intressant dag på Schizofrenikongressen den 27 april i Stockholm

Vi hade den stora äran att få vara med på Schizofrenikongressen i Lördags. Det var en givande dag fylld med hoppfull information om det arbete som pågår för att förbättra vardag och framtid för anhöriga och sjuka.

Vi fick vara med och presentera Shared Reading med en efterföljande prova på.

TACK för att vi fick komma!


Shared Reading på återhämtningskonferens 

thumbnail_Image.jpg

Ännu en gång har vi fått möjlighet att var med och informera om Shared Reading och denna gång var det under återhämtningskonferensen i Huskvarna den 20 mars. Intresset var stort och många som kom fram till oss efter informationen för att ställa frågor och ta med sig informationsblad hem.  


Första utbildning av läsledare är klar

Så har vi äntligen utbildade läsledare som kan leda grupper runt om i länet!

Väl förberedda och taggade kunde våra utbildare Christina Heldemark och Anette Forssander informera, instruera och vägleda våra blivande läsledare under tre intensiva kursdagar.

Deltagarna fick vara deltagare i Shared Reading-grupper för att sedan själva förbereda och genomföra en Shared Reading i mindre och större grupper. 

Att påbörja en berättelse tillsammans är som att påbörja en resa till dess att vi är framme. Det tar dig utanför ditt eget liv men det kan också påverka det. Du kommer att få ta del av hur karaktärerna i berättelsen hanterar sin värld och kanske kommer du att lära dig något utifrån det.
Deltagare i Shared Reading

Ett stort tack till er alla som var med och gjorde utbildningsdagarna tillsammans med oss!

Vi ser fram mot nästa utbildningstillfälle som är den 10-12 maj. Anmäl dig genom att mejla annamalin.kax@sv.se eller ring på tel 0720-70 50 45

 


Konferensdag Kultur för hälsa i Nässjö

Vi fick möjlighet att genom Regionens Folkhälsoavdelning vara med på deras konferensdag Kultur för hälsa. Det var en dag fylld av inspirerande föreläsningar och sång och musik av Titti Sjöblom och Ehrling Eliasson. Vi  fick också möjlighet att föreläsa och informera om Shared Reading, vilket kändes uppskattat.

Här står projektledare AnnaMalin Kax och informerar om metoden. Det kanske syns att vi gillar det vi gör:)!?

Projketledare AnnaMalin Kax och Litterär samordnare, samt assiterande projektledare, Katarina Lundgren höll i föreläsningen för ca 15 deltagare. 

Tack till er som kom och lyssnade på oss och tack Regionens Folkhälsoavdelning för att vi fick vara med!


 

 


Shared Reading  på SmåLit

Så glada vi  var att få vara med på SmåLit dels med en monter och dels  med ett seminarium om Shared Reading med prova på för de som ville det. 

Många kom till vårt bord och ville höra mer om vad Shared Reading går ut på och de gick därifrån med en folder i handen och en ny kunskap om att man i grupp kan läsa och samtala i Studieförbundets Vuxenskolans regi. 


Vill du delta i en Shared Reading-grupp?

Vi har alltid nya och pågående grupper i Shared Reading.
Klicka här för att komma till anmälan. 
Klicka här om du istället vill skriva ut din anmälan för att skicka in med post.

Eller anmäl dig genom att mejla annamalin.kax@sv.se eller att ringa på tel. 0720-70 50 45.


 

Informationsfolder

Om du vill ta del av våra informationsfoldrar för egen del eller för att dela vidare, klicka på länkarna nedan: 

Klicka här för vårt informationsblad - riktad till deltagare
Klicka här för vårt informationsblad - riktad till läsledare


 

Vill du se filmen om Shared Reading från Liverpool?

Klicka härVill du se en film om Shared Reading på bibliotek?

Klicka här


 

Besök från Liverpool

Den 24 - 26 april hade vi besök av Tom från The Reader Organisation i Liverpool. Tom utbildade oss till läsledare. Den 2-3 oktober utbildas vi till att utbilda läsledare. Vi har haft mycket intressanta och givande dagar och är ännu mer inspirerade till att fler ska få ta del av metoden och få delta i Shared Reading-grupper.


 Inslag i  SVT

Startar läsgrupper för människor med psykisk ohälsa den 23/4
Text och film på svt.se

Lokala nyheter Jönköping den 23/4
Filmklipp från svt.se (se nedan) 

 


 

Kontakta oss


AnnaMalin Kax
Projektledare
annamalin.kax@sv.se
0720-70 50 45

Katarina Lundgren

Assisterande projektledare 
och litterär samordnare
katarina.lundgren@sv.se
0720-70 67 98
   
Arbetstider: Arbetstider:
Måndag - Torsdag 08.00 - 15.00 Måndag, fredag kl. 08.00 - 17.00
Fredag 08.00 - 12.00  

 

Projektet finansieras med medel från Arvsfonden.