2022-10-10

CanVas - sju glada målarentusiaster!

CanVas är en av våra fantastiska kamratcirklar i Nybro kommun. Nedan kan du läsa mer om detta härliga gäng.

Vår lilla målargrupp/studiecirkel består av sju glada målarentusiaster. Det är Görel Eriksson, Madeleine Mattsson, Nina Gustafsson, Marie Nilsson, Elisabeth Nilsson, Birgitta Jörgensen ochAnn-Christin Nordlund. Hälften av oss målar i akryl och hälften i olja. Vi tipsar och stöttar varandra efter bästa förmåga. Vi pratar mycket, skrattar gärna och njuter av varandras sällskap. Fikar gör vi också.

Målar gör vi i Orrefors hemma hos Anki i hennes ateljé på Vallgatan 5. Vi träffas regelbundet varannan torsdag kväll men de som kan och har möjlighet brukar träffas lite oftare än så. När vi väl kommer igång efter sommaruppehåll och jullov och har mycket att prata om och arbeta på är det svårt att begränsa tillfällena.


Madeleine och Anki var våra ”starters” när de träffades, för första gången, den 28 januari 2014 på akryl- och oljemålningskurs i Nybro. Kursen anordnades av Studieförbundet Vuxenskolan i ett litet rum på Gamla Stationsgatan 7 C. Kursledare var allas vår Magnus Gustafsson. Kursdeltagare har sedan kommit och gått genom åren och några av oss kom för att stanna.


Efter första terminen flyttades kursverksamheten till lokaler i Pukeberg där också Magnus m fl har sina ateljéer. Det var inspirerande att se andra konstnärers skapande och alster. Såväl måleri som keramik och läderarbeten.


När Magnus lade kursledaruppdraget på hyllan bestämde vi oss för att fortsätta med vårt målande i cirkelform via SV. Det fanns ingen annan kursledare tillgänglig och vi hade alldeles för roligt för att sluta. Vi bildade en egen grupp/cirkel som vi döpte till CanVas. Namnet kom sig av att vi helt enkelt ville knyta an till det vi gör – målar på canvas. Under vårterminen 2019 fick vi måla vidare i lokalerna i Pukeberg men från hösten samma år flyttade vi in hos Anki i Orrefors.


Att fortsätta i cirkelform via Studieförbundet Vuxenskolan kändes bra. Anki har gått en cirkelledarutbildning via förbundet och fått en inblick i hur man driver cirklar. Som gruppdeltagare vill vi naturligtvis utvecklas i vårt skapande och känna att vi kommer framåt. Att vi blir bättre. Som grupp värdesätter vi därför varandras stöttning och tips. Vi hjälper varandra med glädje och respekt. Delar med oss av upplevelser, utställningar, bilder och böcker.


Under sista helgen i maj 2022 anordnade vi vår första egna utställning. Det blev i Södra Skogsägarnas lokal i Orrefors. Vi har skapat mycket under de åtta år som gått och ville gärna visa upp en del av vad vi åstadkommit. Det blev lika många konstverk att beskåda som antalet besökare 101 st. Då var SV, förutom att ge stöttning och tips, bl a behjälplig med kopiering av affischer, annonsering på sociala medier och kontakter med lokala tidningar. Vi fick besök av journalisten Ann-Heléne Thörning som fotade och skrev en artikel i Nybro Tidning inför utställningen.


Under december månad kommer vi att ställa ut på Biblioteket i Nybro. Vi målar för det just nu. Vi hoppas att vi ska kunna få tillfälle att ställa ut i Brukskontoret, Pukeberg, någon gång framöver. Men då måste vi nog öka takten i penselföringen. Har försökt få ”låna” skyltfönster i tomma lokaler längs Storgatan i Nybro men inte fått napp. Ännu.


Vi har också funderat på att förkovra oss och på att ta hjälp av någon konstnär som kan erbjuda enstaka kursdagar i bl a komposition och färglära. SV har kommit med förslag och vi kanske kan vara på gång med en sådan första dag under hösten.


Det bästa med att måla i grupp/cirkel är:

”att vara en del av gemenskapen”

”möjligheten att få lära sig måla”

”att träffa nya människor och få nya vänner”

”den glada samvaron”

”att få förkovra sig”

”det stöd man får av övriga deltagare”

”att få utvecklas”

”allt gofika med prat”

”att målandet verkligen blir av”

”att få modet att våga mer”

”den energikick det ger”

”att höra alla glada skratt”

”att få se allt det fantastiskt fina växa fram”

”allt stöd och peppning som ges”

”all inspiration det ger”


Här kommer en kort presentation av oss i gruppen:

Görel Eriksson är gruppens tekniska skribent när hon arbetar på Volvo i Braås. Hon målar, gärna stort, i olja och hittar snabbt det rätta uttrycket i såväl form som färg. Detta i en fart och med ett resultat som man bara kan avundas.

Görel bor i Flerohopp tillsammans med vinthundsdamerna Hilda och Sarah. Många är också katterna som haft förmånen att ha henne som matte och delat samma hem.


Görel har målat i olja sedan hösten 2006. Förutom Magnus Gustafsson har hon haft både Markus Åkesson och Felix Lönn som kursledare. Hon har fått ställa ut tavla på Nybro Konstförenings vårsalong 2007.


Förutom att teckna och måla ägnar sig Görel mycket åt textilier. Hon syr lapptäckning och historiska dräkter, då främst från renässansens 1500-tal. Görel är medlem i Calmar Renässansgille. Hembygdsföreningen Madesjö-Örsjö-Kristvalla har henne också som medlem och entusiast.


Madeleine Mattsson är gruppens frisör. Bor i Hanemåla med sina älskade katter och är sin egen arbetsgivare i salongen i Rinkabyholm.


Att hon gillar hår går inte att ta miste på då många av hennes målningar föreställer svallande lockar och en och annan uppsättning. Hår i form av hästman är hon också bekant med då hon rider varje vecka. Under längre ledigheter blir det resor och vi ser fram emot fler tavlor med resemotiv.


Madeleine började måla i akryl men övergick ganska snabbt till olja. Har utvecklats mycket från starten och njuter nu av konsten och vad hon kan åstadkomma.


Nina Gustafsson är gruppens glada affärskvinna. Hennes varma skratt gläder oss alla. Nina bor i centrala Nybro med maken Krister och lilla Mojje. En rysligt söt liten voffs. Båda avbildade på duk.


Nina målar i olja. Gillar att måla i en mer dämpad färgskala men kan bryta av med vackra solnedgångar i sprakande gult, orange, rosa och rött. Det är nog efter alla vackra kvällsvyer hon har upplevt från sin husvagn på Lindö.


När hon inte njuter av ledighet möter ni henne på ICA Kvantum i Nybro. Där beställer hon och fyller på alla fina och pyntiga varor som man inte kan äta. Typ.


Marie Nilsson kan det mesta om vatten- och avlopp. Är mitt i livet med allt vad det innebär av arbete och karriär, att ta hand om sina tre barn och villan i Nybro. Därför kan en målerikväll med gruppen kännas extra avkopplande.


Marie har växlat mellan att måla med akryl och olja men det har nog blivit mer oljemålningar på senare tid. Motiven hittar hon för det mesta i sin närhet med egen fotografering.


Elisabeth Nilsson är vår mamma. I alla fall mamma till Nina och Marie som var de som övertalade henne att börja måla med oss.

Elisabeth målar i akryl. Och bara på mindre dukar. Vi hoppas kunna ändra på det så småningom. Vi jobbar på det i alla fall.

Elisabeth är visserligen pensionär men jobbar allt jämt med lite av varje. Kanske har hon frestat just dig att smaka på något gott på ICA Kvantum, eller serverat dig en macka på hockeyarenan, eller så har du sett henne fylla på hyllorna på ÖoB, eller…

Bor i Nybro tillsammans med maken Åke. De är gärna ute på resande fot när de inte är på Lindö.


Birgitta Jörgensen är vår florist och stora producent. Målar ofta och gärna både tillsammans med CanVas och hemma. Med eller utan grannbarnen. Bibbi bor centralt i Nybro tillsammans med maken Poul och sin lilla hund Jack. Hon har målat på såväl väggar som canvas.


Bibbi har jobbat med alla sorters växter och har haft sin egen blomsteraffär. Det märks på hennes vackra färggranna akvareller och blomstrande tavlor. Svågerns fotografier är också en stor källa till inspiration och motiv. Bibbi föredrar att måla i akryl men börjar nu snegla på oljefärgerna. En test lär det nog bli i alla fall.


Ann-Christin Nordlund är vår norrländska som är född och uppvuxen i Kallax. Det ligger strax utanför Luleå i Norrbotten. Hon flyttade till Småland tillsammans med maken Bernt i slutet av 2013. Är vår ateljévärdinna och bor i vad som kallas ”den gamla affären” i Orrefors.


Anki målar sina tavlor i akryl. Gärna med starka kulörer i lite udda färgkombinationer. Förutom akrylmåleriet tycker hon om att måla akvarell, grotta ned sig i inredningsmagasin, fotografera, inreda, trycka på tyg och överhuvudtaget skapa. Tar varje tillfälle att introducera barnbarnen i målandet så snart de hälsar på.


Har gått Färg, form och inredningsutbildning på Sunderby Folkhögskola 2012-2013. Anki har fått ställa ut textiltryck på Ölands Museum i Himmelsberga under Öland spirar 2015 och målning på Nybro Konstförenings vårsalong 2019.