Tillbaka

Med passion för keramik!

Martin ny ledare keramik- Min keramikbana började genom mitt trädgårdsintresse då jag läste ekologisk odling på Capellagården på Öland. Mitt stora intresse var bonsaiträd och jag började sitta på kvällarna i Capellas keramikverkstad för att dreja krukor åt mina olika växter. Vad som började som en kul grej blommade snabbt ut i en djup passion och jag sökte in till Capellas keramikutbildning året efter då jag redan lärt känna några av lärarna och trivdes bra på platsen. Det berättar Martin Andersson, vår nya ledare i keramik.

Efter två år på Capella så skaffade Martin en verkstadsplats i Pukeberg, Nybro och jobbade självständigt med allt från krukmakeri till ugnskonstruktion. Och på våren reste han till Sydkorea och var lärling hos ett keramikerpar ute på landet där de jobbade med traditionella koreanska lertekniker och långa vedbränningar.

Martin har sedan dess också gått en kandidatutbildning på HDK i Göteborg. Nu bor han på Öland där han bygger en egen verkstad och ugn samtidigt som han jobbar i Pukeberg som lärare och med egna projekt.

- Mitt fokus ligger fortfarande ofta på samspelet mellan växter och deras behållare men numera har det rena keramikuttrycket fått mer fritt spelrum i mitt arbete i form av skulptur och brukskeramik, säger Martin. Jag älskar särskilt att jobba i stort format när det kommer till krukor och vaser och skulptur.

Vi hälsar Martin välkommen som cirkelledare hos oss! Roligt att hans två kurser i Pukeberg snabbt blev populära och bokade.