Tillbaka

Möt Raija - en av våra högläsare

MÖT VÅRA CIRKELLEDARE ✨

Raija.jpg

Vi är så stolta över alla våra ca 70 ideella högläsare som gör en fantastisk högläsningsinsats på äldreboenden och träffpunkter i Kalmar län.

Läs gärna intervjun med Raija, en av alla våra högläsare. Låt dig inspireras. Kanske vill du också bli en i vårt gäng?!

Raija, högläsare på boende i Kalmar.

När började du högläsa och varför?
- Det var på hösten 2018 när jag hade gått i pension på riktigt. Jag såg en annons i tidningen om att projektet läslust hela livet skulle starta. Jag hade en längre tid tänkt på ett volontärsarbete inom socialt arbete men visste inte riktigt med vilken målgrupp. Mitt hjärta har alltid funnits inom omsorgen och äldre.

Jag gick på en inspirationsföreläsning om projektet och anmälde mig som intresserad och fick vara med i den första utbildningsinsatsen.

Jag startade läsningen i början på 2019 och har läst sedan dess med undantag av pandemin då det varit besöksförbud från och till.

Vad ger det dig att högläsa?
- Det ger mig glädje när jag ser att andra blir glada. Det är ett sätt för mig att komma tillbaka till äldreomsorgen som jag trivs med. Jag tycker om att höra vad deltagarna har att berätta för det finns mycket som kan knyta an till det vi läser. Jag läser mycket klassiker från äldre tid så mycket minnen väcks till liv som vi kan prata om. Och sen gillar jag själv att läsa och iom att jag inte är svensk från början lär jag mig mycket om svensk historia.

Vad tror/vet du det ger de som lyssnar?
- Det är omväxling i vardagen och dom tycker om att komma samman. Jag tror dom upplever sig som en grupp med samhörighet, även om gruppen ibland kan ändras. Det kan vara en hjälp till dom som inte längre kan läsa själva.

Hur går din högläsningsstund till?
- Jag läser aktivt i ca 30 minuter däremellan pauser där vi kan prata så det blir ungefär 60 minuter totalt.

Vi repeterar vad vi pratade om förra gången för att väcka minnet tillbaka och då lättare kunna ta in det vi läser denna stund. Vi tar ofta upp frågeställningar och kan diskutera detta med hjälp av boken och egna minnen från förr. Vid bokbyte tar jag med mig olika böcker och deltagarna får vara delaktiga i val av bok.

Det finns en del att tänka på såsom gruppstorlek, hur man sitter, att lokalen är bra så att alla ser och hör. Det kan vara en hjälp att ha en röstförstärkare och anpassa böckerna efter målgruppen, tex välja lättlästa böcker.

Finns det någon favoritbok som ni läst i gruppen?
- Serien ”Mina drömmars stad” med Per Anders Fogelström(Lättläst serien), ”Simon och ekarna” med Marianne Fredriksson och Astrid Lindgrens sagor och boken om hennes liv.

Vem skulle du rekommendera att bli högläsare?
- Det kan vara vem som helst som har intresse för människor och läsning. Alla åldrar. Det ger också en gemenskap då vi som högläsare har nätverksträffar tillsammans med stadsbiblioteket, Vuxenskolan och ibland andra aktörer.

Tack för den insats du och alla ni andra högläsare gör!

Kontakta gärna din lokala verksamhetsutvecklare om just DU vill veta mer: https://www.sv.se/avdelningar/sv-kalmar-lan/kontakt/