Tillbaka

Almedalen: Krig, fred och konst

"Jag målar live på scen. Människor och berättelser flätas samman i målningen. Publiken är med när det händer”. Så beskriver Wejdan Derky sin konst och uttrycksätt ”Art Performance mot krigets grymhet”. Studieförbundet Vuxenskolan ger almedalsbesökarna två tillfällen att uppleva Wejdan Derky och hennes skapande. Kan konsten vara ett vapen? Kan den skapa förståelse och integration? Onsdag 6/7 klockan 10 på Kulturskolan, torsdag 7/7 kl 13 på Café Karamellboden.  

- Publik som är med när mina tavlor växer fram får en djupare förståelse för krigets grymhet och varför människor flyr. Att vara med i en konstnärlig process skapar förutsättningar för samtal. Jag vill använda mitt konstnärskap till att skapa bättre integration och möten i samhället, säger Wejdan Derky, konstnär.

Går på djupet

Studieförbundet Vuxenskolan gör två arrangemang med Wejdan Derky i Almedalen.

- Almedalen behöver mötesplatser och dialog som går på djupet. Konst och kultur kan skapa det. Vi på Studieförbundet Vuxenskolan har sett hur Wejdan Derky engagerar, det vill vi uppnå också i Almedalen, säger Nina Larsson, förbundschef, Studieförbundet Vuxenskolan.

Wejdan Derkys konstverk skildrar ofta den grymhet som krig skapar men målningarna innehåller också hopp om en bättre framtid. Publiken får följa den konstnärliga processen, från en tom vit duk via svarta gestalter till en färdig tavla i många färger. Wejdan Derky vill engagera sin publik.

- När de säger på nyheterna att 100 personer dödats blir det bara siffror. När jag målar blir det på riktigt. Publiken är med när konstverket växer fram och jag har publiken med mig i processen, det skapar engagemang både hos mig och publiken, säger Wejdan Derky.

Fakta om Wejdan Derky 

Wejdan Derky är en erfaren konstnär. Hon är också kursledare hos Studieförbundet Vuxenskolan och konstpedagog på Sundsvalls museum.

Wejdan Derky föddes i Derbesie, på gränsen mellan Syrien och Turkiet, växte upp i Damaskus och flydde till Sverige för ungefär tio år sedan. Hon har en masterexamen i bildkonst och har haft utställningar i bland annat i Syrien, dåvarande Tjeckoslovakien, Bulgarien, Finland och många andra länder. Hon har haft flera utställningar på olika platser i Sverige, bland annat på Sundsvalls museum. Wejdan Derky har också berättat om sin flykt och sin syn på integration  i Studieförbundet Vuxenskolans bok ”Kallt men snällt ”.

Tid och plats

Kan konsten vara ett vapen? Kan konsten skapa förståelse och integration?

Art Performance mot krigets grymhet med konstnären Wejdan Derky. Två arrangemang av Studieförbundet Vuxenskolan.

Onsdag 6/7 kl 10-11, Kulturskolan, Mellangatan 45. Hitta i Almedalens kalendarium, klicka här

Medverkande: Wejdan Derky, konstnär, och Nina Larsson, förbundschef, Studieförbundet Vuxenskolan

Torsdag 7/7 kl 13-14, Café Karamellboden, Södra Kyrkogatan 7. Hitta i Almedalens kalendarium, klicka här

Medverkande: Wejdan Derky, konstnär, och Nina Larsson, förbundschef, Studieförbundet Vuxenskolan

Foto: Robert Höglund