Lättläst version saknas
Tillbaka

Första året som ordförande: Studieförbundet Vuxenskolan gör skillnad och förnyar folkbildningen

I juni 2015 valdes Ulrika Carlsson till förbundsordförande på SV:s stämma. Ombud från hela landet fanns på plats. Hur har första året varit? Fantastiskt och väldigt intensivt, berättar Ulrika Carlsson här. Förnyelse, verksamhet med asylsökande och kommande stämma är i fokus.

Hur vill du summera ditt första år?

- Fantastiskt och väldigt intensivt. Studieförbundet Vuxenskolan gör skillnad, det är tydligt. Mitt första år som ordförande sammanföll med att Sverige upplevde den största tillströmningen av flyktingar på många år. Jag är väldigt stolt och imponerad över hur hela SV tog sig an den utmaningen. 

Vad har gjort störst intryck på dig?

-  Många medarbetare och volontärer agerade snabbt för att kunna erbjuda undervisning och mötesplatser på asylboenden och språkcaféer i hela Sverige. Att få uppleva den kraften i vår organisation, det känns stort. Vi har visat att folkbildningen kan förnyas och jobba snabbt.

-  Jag har rest mycket och träffat många medarbetare, kursledare och deltagare. Träffat Studieförbundet Vuxenskolan i till exempel Jönköping, Malmö och Sjuhärad. Fantastiska möten och mycket kunskap.

Vad ser du framför dig?

- Förnyelse är fortsatt viktigt. Nina Larsson började arbeta som förbundschef våren 2016. Hon är en viktig kraft. SV ska uppfattas som en plats för nytänkande, det är mer än en dekor, det är på riktigt.  Vi skapar nya möjligheter för många människor. Jag ser också fram emot stämman 2017, då vi bland annat ska prata om ett nytt idéprogram. Fler kommer att upptäcka folkbildningen. 

--

Foto: Thron Ullberg