Tillbaka

Pa Modou Badjie: Med musiken som täckmantel för lokal utveckling

Jordbro, Upplands Väsby, Tyresö, Skogås, Ösmo och Nynäshamn. En musikstudio på varje plats. Verksamheten växer. När Pa Modou Badjie började som verksamhetsutvecklare inom Studieförbundet Vuxenskolan i Stockholm för några år sen fanns det en studio i Jordbro. Numera reser han kors och tvärs över Stockholmsregionen för att jobba med fler ungdomar och fler studios.

- Det är en dröm som gått i uppfyllelse. Vi är många som jobbar så hårt för det här. Ett tag hann jag inte med mig själv. Men nu har jag anställt många, ungdomar som förut var med i föreningsverksamheten och hängde i studion, de är anställda nu, säger Pa Modou.

Han berättar om ungdomar med musikintresse, ungdomar som varit med i Studieförbundet Vuxenskolans hiphop-verksamhet, som suttit i studion och sen fått jobb. Antingen inom SVs verksamhet eller på andra ställen.

- Musikintresset är som en täckmantel för annan utveckling också, förklarar Pa Modou.  

- I våra studios lär man sig göra musik och producera. Man får någonstans att vara. Och man lär sig också läsa, skriva, uttrycka sig, stå på scen, ta plats. Man växer. Utvecklas. Helt plötsligt kontaktar ungdomarna kommunen, håller koll på vad som behövs i föreningslivet, siktar högre, får jobb, skapar jobb, tar ansvar, utvecklar samhället. Musiken driver ungdomarna och mig, absolut, men den gör så mycket mer också.   

Pa Modou vet vad han pratar om. När han var yngre var det han som ville göra musik och stötte ihop med en verksamhetsutvecklare inom Studieförbundet Vuxenskolan som fångade upp hans intresse.

- Lennart Zethzon lärde mig allting. Det var så det började. Han litade på oss, satte sig ner med mig och mina kompisar. Om ni bildar en förening, då kan jag hjälpa er, det var så han sa.

Sagt och gjort. Gruppen Panetoz skapade musikföreningen Vägen Ut Vi Unga för att förbättra sin egen och andra ungas möjligheter till en meningsfull fritid i Jordbro. Det gick över förväntan.

- Allt blev mycket större än vad vi trodde, vi jobbade på i studion och Panetoz kom på topplistorna med låten Dansa Pausa. Jag fick ta över hiphop-verksamheten inom SV och blev anställd.

Pa Modou och hans medarbetare ser numera till att studiorna är öppna även på skolloven, då många ungdomar behöver någonstans att vara. De syns och hörs också i sociala medier, ordnar festivaler och utbyten med ungdomar i andra delar av Sverige.

Finns det något nästa steg?  

- Vi har fem studios nu. Nynäshamn är den senaste. Men behovet är större. Det finns så många ungdomar som behöver någonstans att vara där de blir sedda. Vi skulle kunna utöka på en massa andra platser också, säger Pa Modou Badjie.  

 

Fakta

Namn: Pa Modou Badjie

Ålder: Fyller 32 i år. ”Men, ah, jag känner mig som 18 med ungdomarna, som 40 när jag är hemma, som 25-30 på gymmet” skrattar Pa Modou.  

Bor: Farsta Strand

Gör: Är verksamhetsutvecklare med inriktning på hiphop hos Studieförbundet Vuxenskolan i Stockholm. Syns och hörs också i bandet Panetoz.

Anställd sen: 1 augusti 2007

Mest stolt över: En studio har blivit fem. ”Jag ser hur unga människor växer med musiken. Jag har inte kunnat rädda alla tyvärr. Men en del. Jag ser hur de klarar sig själva och kommer in i samhället. ”

 

Fakta om föreningen:

Vägen ut är en ideell musikförening i Jordbro, Haninge, som drivs i samarbete mellan Panetoz och Studieförbundet Vuxenskolan. Vägen ut hjälper ungdomar att lära och utvecklas med sitt musikintresse, till exempel musikinspelning, beatsproduktion, dj-verksamhet och studioteknik. Vägen Ut uppmuntrar unga att främja det positiva och inte falla för grupptryck eller uppgivenhet.

#vägenut #studieförbundetvuxenskolan #folkbildning