Om projektet

Målet med projektet är att få fler personer digitala utifrån ett ämne de känner igen. Genom att göra detta är syftet också att bryta isoleringen som många finner sig i under Corona-pandemin likväl som att vi vill nå ut till bl.a. äldre och de med funktionsnedsättning för att ge dem tillgång till kultur. Målet är även att anlita föreningar samt kulturutövare, främst frilansande, för att stötta dem under dessa tuffa tider.

 

Syftet är att hjälpa igång föreningar som t.ex. hembygds-, historiska- och konstföreningar genom att göra korta filmer på 45 min om deras verksamhet. Syftet är även att intervjua kulturutövare och få några smakprov, samt spela in detta för att kunna visa på äldreboende och träffpunkter. Genom att kunna ge ett litet arvode till i första hand frilansande kulturarbetare så kan vi också stötta dem.

Vi tänker att vi med detta arbetssätt ger många vinster. Både för de som tittar på filmerna, men också de som agerar på filmen som kommer lära sig massor och bli mer digitala.


Genom att göra filmer om hembygdsgårdar, konstutställningar m.m. så vill vi få deltagarna i dessa föreningar nyfikna och intresserade då det är ett ämne som de är väldigt bekanta med. Idag är medelålder för det mesta hög i de flesta föreningar och man är inte alltid pigg på den digitala tekniken. Efter vi filmat så bjuder vi in till ett digitalt möte med filmvisning. Förhoppningsvis blir de lite mer nyfikna när det gäller den egna föreningen. De föreningar som varit med i projektet får också tillgång till ett kulturarrangemang med någon artist.


På äldreboenden och träffpunkter kan vi visa filmerna från föreningarna samt med artisterna, det blir både lokal förankring och blandat innehåll.

Vi vill börja med att göra en film för att lära oss hur det fungera och hur vi sedan ska jobba vidare med fler föreningar.