Om Gods & Gårdar

Den första boken med titeln ”Gods och Gårdar i Kalmar län” gavs ut i samlat verk 1939, för över 70 år sedan. Idag är detta en eftertraktad och värdefull kulturskatt som vårdas ömt av dess ägare. I boken presenteras i text och bild gods, gårdar och fastigheter i vårt län.


”Gods och Gårdar” har på senare år producerats och getts ut i Jönköpings- och Kronobergs län med SV som projektägare. Och sedan våren 2015 har även Kalmar län ett komplett uppdaterat verk av ”Gods och Gårdar”.


Under de senaste fem åren har SV Kalmar län arbetat med att ta fram en nyproduktion. Cirka 17 000 jord- och skogsbruksfastigheter i länet, med en markareal på minst 2 ha har inventerats. En viktig dokumentation, dels för att studera den utveckling som skett de senaste 70 åren på länets jord- och skogsbruksfastigheter och dels för att hinna ta del av den historia och kunskaper som finns på fastigheterna, innan de försvinner. Ingen annanstans finns detta dokumenterat.


Gods och Gårdar Kalmar län omfattar fyra böcker med följande indelning:

Band 1: Vimmerby-Hultsfred-Högsby

Band 2: Emmaboda-Kalmar-Nybro

Band 3: Västervik-Oskarshamn-Mönsterås

Band 4: Borgholm-Mörbylånga-Torsås

Vill du köpa ett exemplar av Gods & Gårdar?

Gods & Gårdar Band 1, 2, 3 och 4 finns på samtliga av våra sju SV-kontor. Om du vill komma in och bläddra i böckerna är du varmt välkommen att höra av dig till ditt lokala kontor på 0771-20 20 70 eller genom att maila kalmarlan@sv.se.


Böckerna kostar 1800kr/styck och hämtas på närmsta SV-kontor i Kalmar län.

Betalning sker per faktura alt. genom swish.