Lättläst version saknas
Tillbaka

Svenskundervisning på SV:s kontor i Nybro

Undervisning i svenska för att kunna ta till sig grundläggande språkkunskaper är något som varit efterfrågat bland de ukrainska flyktingar som kommit till Sverige och vi arbetar tillsammans med ideella ledare för att kunna starta upp detta i så stor utsträckning som möjligt. I Nybro kommun fick vi under slutet av mars besök av en kvinna från Kiev, Liza Varchanska, som efterfrågade just detta. Från dess att bollen sats i rullning tog det inte lång tid innan första träffen gick av stapeln.

Den 5 april startades en kurs i vardagssvenska upp i SV:s lokaler i Nybro. Maryet De Baar, som leder undervisningen på ideell basis, har tidigare jobbat på SFI och har därför en vana av att arbeta med människor som lär sig svenska från början. På första träffen var det så många som 17 kvinnor som deltog – ett härligt gäng med driv och engagemang!

Vi är otroligt tacksamma över initiativet som Liza tog genom att komma in till oss och även hjälpa till att sprida ut informationen för att nå fler ukrainare som önskade lära sig språket. Genom ett bra samarbeta mellan vår ideella ledare, verksamhetsutvecklare och Liza kunde vi starta upp undervisningen med kort varsel.

Under första träffen fick vi besök av Barometern som gjorde intervjuer och skrev en artikel om undervisningen. Vill du läsa artikeln? Klicka då här.