Tillbaka

Hip hop som folkbildning

Det bästa som har hänt mig i Sverige!

Mohammed Nour Oklah är 18 år och står stolt framför den enorma väggen vid Burlöv Center. Tidigare var det en oansenlig och tråkig betongvägg. Nu har Mohammed och hans kompisar målat den med skogens djur i den serie workshops i street art som Studieförbundet Vuxenskolan ordnat tillsammans med Ungdomsgruppen i Burlövs kommun.

Mohammed kom till Sverige som 17-åring för snart ett år sedan, efter att han tagit sig igenom hela Europa ensam från Syrien. Under våren har han tillsammans med åtta andra ungdomar från Burlöv deltagit i Studieförbundet Vuxenskolans studiecirklar i street art. Ungdomarnas arbete resulterade i att den stora trista väggen på Burlöv Center målades med motiv som de själva valt och tagit fram.

- Det var riktigt häftigt. Jag är så stolt över mig själv och de andra. Vi gjorde det! säger Mohammed, märkbart nöjd med insatsen.

Ledningen för det stora köpcentret Burlöv Center hade en idé om att låta ungdomar från orten måla betongväggen på köpcentret och kontaktade därför Burlövs kommuns ungdomsgrupp. Där visste man att Studieförbundet Vuxenskolan hade grafittiverksamhet och kontaktade projektledaren Joakim Starkenberg för att fråga om de kunde göra något med köpcentrets vägg.

- Jag tog fram ett arbetssätt som jag trodde skulle fungera. Det gjorde det och jag tror ingen trodde att resultatet skulle bli så bra som det blev. Vi hade hela tiden ungdomarnas önskan i fokus, säger Joakim Starkenberg från Studieförbundet Vuxenskolan.

- Hela arbetssättet har varit ren folkbildning med deltagarnas vilja att lära i fokus och de har genom det här projektet handgripligen varit med om att påverka deras egen omgivning och närmiljö till det bättre, konstaterar Joakim Starkenberg.

- Jag träffade många nya riktiga kompisar i det här. Det var ett teamwork. Det här är det bästa som har hänt mig i Sverige, säger Mohammed Nour Oklah glatt.

Nu letar Studieförbundet Vuxenskolan och ungdomsgruppen nya väggar att måla. Tipsa gärna om ni vet någon som har en tråkig vägg som behöver livas upp.