Lättläst version saknas
Tillbaka

Hantverk och återbruk

Hösten 2019 höll Anna Boreson den fullbokade kursen Från råull till tovat via Studieförbundet Vuxenskolan i Malmö och till våren håller hon i kurser i både tovning och broderi. Anna tycker det är roligt att det finns intresse för hantverk och hemslöjd i staden, men intresset för ull och ullbearbetning upplever Anna är mer utbrett på andra platser i Sverige än i Skåne, trots att det finns gott om ull här.

Intresset för textilt hantverk har funnits med Anna sedan ungdomen. Hon har alltid ägnat en stor del av sin fritid åt hantverk av olika slag och själv gått studiecirklar i till exempel keramik och silversmide. Nu har Anna lämnat sitt kontorsjobb för att få ägna sig åt sitt intresse på heltid och visst känns det att Anna hör hemma i sin ateljé på Erikslust när vi besöker henne, det är även här i sin egen ateljé hon håller sina kurser. 

-När jag träffade Pernilla på SV Malmö kom vi fram till att det är klart att mina kurser ska hållas här i ateljén, där allt finns!

Anna plockar fram och visar oss väskor i ull och tyg, pågående tovningar, olika sorters färgad och ofärgad ull, tyger och tovade clownnäsor. I Annas hantverk står återbruket i fokus. Hon tillverkar saker av återbrukade tyger hon får av vänner och bekanta eller hittar i second hand-butiker. Anna köper en del av sin ull från en lokal bonde och hon har en förkärlek till just svensk ull, som ofta slängs eller bränns om ingen hör av sig och är intresserad av att ta hand om den.

Att få träffa andra människor under kurserna som är intresserade av hantverk och få uppleva deras lust och skapande inspirerar Anna. Hon kallar sig själv för “slow crafter”, långsam hantverkare, och låter sina hantverk få ta den tid de tar. En del av det Anna börjar att skapa sätter hon upp på sin stora anslagstavla i ateljén, så får det sitta där tills lusten kommer på nytt och Anna känner för att fortsätta pilla med broderiet eller tovningen.

- Det är roligt att se hur det blir till slut!