Folkbildning – hur funkar det egentligen?

Folkbildning är idén om att det fria lärandet är en alternativ väg till bildning, vid sidan om skola och andra utbildningsinstanser. Folkbildningen fokuserar på vad du vill lära dig, tillsammans med andra och låter er välja metod för lärandet. Syftet med att vi som studieförbund finns är att vi ska bidra till att stärka och utveckla demokratin, ge fler människor möjlighet att påverka sin livssituation, vara delaktiga i samhällsutvecklingen, höja bildning- & utbildningsnivån och öka intresset för kulturlivet. Hur gör vi det? Genom att stödja grupper, föreningar och individer!

Hur kan du delta?

Studiecirkel

En studiecirkel är en samling av nyfikna människor som regelbundet möts för att tillsammans utforska och lära sig något nytt. Det kan vara allt från att fördjupa sig i ett främmande språk, diskutera miljöfrågor, eller kanske lära sig att spela gitarr.

Du kan alltså, tillsammans med minst två vänner eller främlingar, med en gemensam vilja att utvecklas inom ett ämne, starta en studiecirkel tillsammans med oss!

Workshops & Prova på

Genom formen "annan folkbildning" kan du delta i eller arrangera workshops, prova på olika ämnen eller träffas i en större grupp än i studiecirkeln.

Kulturprogram

Har du alltid drömt om att arrangera en festival? Vill du föreläsa om ett ämne du brinner för eller underhålla människor? VI kan göra det tillsammans!

Du kan också delta på ett av tusentals arrangemang vi gör tillsammans med våra samverkansparter.

Föreningsutveckling

Vi hjälper er förening att utvecklas genom bildning, nätverkande och samarbete.

Kursverksamhet

Vi erbjuder kurser inom ämnen som utvecklar individen och tar vara på vårt kulturarv. I kurserna har deltagarna en arvoderad ledare.

Projekt

Genom projekt kan vi nå riktade målgrupper i samhället. Vi samsöker även projekt med andra föreningar och organisationer.

Vad kan vi hjälpa er med?

Utifrån cirkelns behov kan vi hjälpa er med till exempel:

  • Pedagogisk vägledning
  • Cirkelledarutbildning
  • Lån av lokal
  • Lån av utrustning
  • Försäkring
  • Studiematerial
  • Ta in extern kompetens
  • Struktur för lärandet
  • Administration
  • Inspiration & Bollplank

Eller något annat ni behöver för att utvecklas inom ert valda ämne.

Varför Folkbildning?

Folkbildningen ger människor möjlighet att själva styra över sitt lärande, att söka kunskap tillsammans och av varandra.

För många människor kan folkbildningen och rollen som cirkelledare vara ett första steg in i arbetsmarknaden.


Genom att skapa möjligheter, där människors egna erfarenheter och kunskap har ett högt värde för samhället, ökar folkbildningen individens delaktighet i demokratin. Folkbildningens naturliga mötesplatser, där varje individs kunskaper och erfarenheter värdesätts, främjar inkludering i samhället och bidrar till stor del till att föra vidare kulturarv och kunskap som annars hade gått förlorad över generationer.